Kampsportens fördelar: Del I – Personlig utveckling

Kampsporten ger många fysiska, psykiska och sociala fördelar och vi har gjort en artikelserie som presenterar några av dem.

Idrottande är viktigt för folkhälsan, och kampsporten har en särskilt viktig plats hos många utövare. Gamla som unga, män som kvinnor, och människor från olika bakgrunder och erfarenheter. Alla kan träna kampsport och alla är välkomna. Kampsporten ger oss möjligheten att utvecklas som människor. Vi tar oss an något nytt för att utmana oss själva. Vi får möjligheten att träffa nya människor och få nya perspektiv. Kampsporten diskriminerar inte, människor från samhällets olika grupper möts och tränar tillsammans. Här kommer några särskilda fördelar som påverkar vår personliga utveckling.

Självförtroende och självkänsla
Att lära sig nya saker och bli bra på något bygger upp vårt självförtroende. Kampsport kan vara tufft. Man försöker sig på något nytt och utmanande, kanske misslyckas man, försöker igen, blir bättre, fortsätter och övervinner. Att nå nya höjder och kunna glädjas åt sina bedrifter är viktigt för alla. Kampsporten gör oss både mer självsäkra och trygga.

Tålamod
”Progress takes time” som det heter. Man börjar träna som nybörjare och många som tränat i flera år minns tillbaka tiden när man kom in i idrotten helt okunnig. Det tar 1000 rundsparkar innan man kan sätta en riktigt hård spark på mitts. Man drillar armbar 1000 gånger innan man lyckas sätta den i sparringen. Man blir bättre, klarar av att prestera under press och stress, och inser att tålamod och hängivenhet är vad som tar oss fram och upp. Man lär sig att ”work pays off”, det lönar sig att fortsätta bara man har tålamod med proccessen.

Överkomma rädsla och bli mer öppen
Man kommer ihåg när man lärde sig slå ett slag första gången, eller försökte sig på sin första kullerbytta, och inser hur långt man har kommit. Man har pressat sig utanför sin comfort-zone och insett att även det som känns svårt och tufft går att lära sig och bemästra. Nya saker känns inte lika obehagliga och man blir mer öppen att testa nytt för att utmana sig själv.

Mental styrka och ”state of mind”
Kampsporten utmanar oss fysiskt så som få andra idrotter gör. Alla som tränat kampsport säger att mental styrka och förmågan att kunna ”grinda”, att pressa sig igenom även när det är tufft och svettigt, är något som är unikt för kampsporten. Det ger en särskild tillfredsställelse att ha pressat sig igenom ett tufft träningspass och samtidigt tränar man sig till att bli mentalt starkare.

Problemlösare
En stor del av kampsport handlar om att kunna läsa av sin motståndare, hitta en game-plan och att kunna finta och ”lura” motståndaren dit man vill ha hen. Kampsport är en ”thinking person’s game” och vi utmanar oss själva att bli riktiga problemlösare. Det är färdigheter som man kommer ha användning av även i livet utanför kampsporten.

Hantera känslor
Alla kampsportsutövare vet att man presterar som sämst när man låter känslorna ta över. Det spelar ingen roll om det är under ett träningspass, en sparringrond eller en match. Kampsporten tvingar utövaren att lära sig hantera känslor även när man blir arg, ledsen, osäker, rädd eller stressad. Att hantera känslor, med starkare självförtroende och självkänsla, mental styrka och stresstålighet gör oss till starkare människor som kan klara även livets svårare delar.

Disciplin
Disciplin är viktigt inom alla idrotter, och kampsporten är inget undantag. Oavsett vilken stil man väljer inser man att disciplin och respekt för oss själva och för andra är grundpelare. Inom kampsporten har man en stark kultur att vi alltid respekterar oss själva, våra träningskamrater, och även våra motståndare inne i ringen eller buren.

Find your flow
Något många kampsportsutövare känner igen är det man kallar för att hitta sitt ”flow”. När det är som tuffast, mest fysiskt och mentalt utmanande och när kroppen är som tröttast, så kan man pusha sig igenom det för att hittar sitt inre fysiska och mentala ”flow”. Det närmaste man kan likna det vid är det som löpare kallar för ”runner’s high”. Det känns nästan som att man kan hålla på hur länge som helst, och det är en underbar känsla att hitta den där platsen inom sig själv när man pushar sig genom något fysiskt och mentalt utmanande.

 

Du kan läsa de andra artiklarna här:
Kampsportens fördelar: Del II Fysisk & psykisk hälsa
Kampsportens fördelar: Del III – Livsstil & community

Publicerad: