• Boxning
  • Boxning är en stående kampsport som fokuserar på slag och attacker med endast händerna från midjan och upp där man försöker besegra sin motståndare tekniskt och taktiskt.

    Boxning är en kampsport som tränar styrka, snabbhet och reflexer (tajming och känsla), uthållighet, taktik och vilja. Boxning brukar anses ha sitt ursprung i antika Grekland, men knytnävskamp har förekommit i en mängd kulturer runt om i världen. Den moderna boxningen föddes när de så kallade Queensberryreglerna utformades 1867. Reglerna har justerats i vissa avseenden sedan dess men är i stora drag desamma i nutid. År 1904 blev boxning en olympisk sport.

    Ett boxningspass är 90 minuter och innehåller både teknikträning såväl som sparring och fysträning. Träningen är tuff och krävande men all träning sker under kontrollerade former med säkerhet i första rummet. Både tjejer och killar tränar boxning på centret, och vissa kombinerar boxningen med andra kampsportsstilar.

    De flesta som tränar boxning gör det som motionärer men det finns möjlighet att tävla i boxning både som junior och senior. Boxningsmatcher i Sverige är sanktionerade och har därmed tillstånd enligt kampsportslagen som garanterar en godtagbar säkerhet för de tävlande.

    Nedan är en video som visar hur träningen kan se ut.