FMT donerar till Smiling Hearts School

Fighter Muay Thais styrelse har beslutat att donera pengar till Smiling Hearts School i Siem Reap Kambodja.

Två av FMTs medlemmar, Jens Fredholm och Caroline Johansson, är på plats och jobbar som volontärer på skolan vilket innebär att klubben dessutom kan vara säker på att pengarna verkligen kommer fram till dom som behöver det bäst.

Läs mer om Smiling Hearts organisationen här.

Läs Jens och Carolines brev om Smiling Hearts School och vad FMTs bidrag till skolan inneburit nedan:

När vi skriver detta kan vi inte nog uttrycka vår tacksamhet inför den donation som FMT har valt att bidra med till projektet som vi är delaktiga i, på Smiling Hearts School här i Siem Reap, Kambodja.

Vi blev introducerade till projektet genom vår vän Michael som arbetar som lärare på skolan, och vår gemensamma känsla när vi bestämde oss för att åka hit var att vi skulle ta med oss ett öppet sinne, bidra med något som skapar förändring och lämnar avtryck för den fortsatta utvecklingen av skolan. Den tacksamhet och den glädje över hur många som bidragit och velat hjälpa hemifrån går inte att förklara och den ödmjukhet inför våra liv och tillvaro där hemma, har gjort sig påmind mer än en gång.

På Smiling Hearts School får 200 barn i åldrarna 5-18 helt kostnadsfri undervisning i engelska och denna plats blir också en plattform för trygghet, kreativitet och gemenskap. En plats där barn tillåts vara barn och där de får drömma om en annan tillvaro än den de råkade födas till vilket i detta fall är mycket fattiga.

När vi först kom till skolan insåg vi ganska snabbt hur vanligt det var att eleverna kom till dit hungriga, och vissa utan att ha ätit på ett dygn(hälften av befolkningen lever på mindre än 1 dollar om dagen). Flera av barnen är undernärda och självklart påverkar det koncentrationen när man ska lära sig något. Vi visste att volontärerna som arbetade på skolan hade en vision om att dra igång ett ”matprojekt” och idén att bygga ett kök i den nya skolan som strax är färdig, va redan igång.

-Så beslutet var enkelt – med bidrag från anhöriga samlade vi in tillräckligt med pengar för att köpa det mest nödvändiga till det framtida skolköket i form av spis, kastruller, köksredskap, kylskåp osv.

När vi sedan fick reda på att FMT ville vara med och donera 10.000 kronor öppnade det upp för en fantastisk möjlighet och vårt beslut om hur pengarna skulle fördelas var enkelt. Helt plötsligt skulle skolan ha råd att sätta igång med matlagning, att anställa en kokerska, och alla skolans barn skulle få ett mål mat tre dagar i veckan! Något som borde vara alla barns rättighet – att få äta sig mätta skulle nu bli verklighet. Utan näring och energi är möjligheten till att lära sig så otroligt mycket mindre och rättigheten till utveckling, hälsa och ett värdigt liv måste komma först.
Så för 10.000 kronor som FMT donerat har nu skolan råd att anställa en kokerska tre dagar i veckan och servera mat till 200 barn vid varje tillfälle.
Donationen räcker alltså till både till anställning av en person och mat i två månader! Detta innebär att projektet får en fantastisk start och en enorm möjlighet har öppnat sig för skolans framtid.
.
Det klubben bidragit med är stort, vi känner enorm tacksamhet, vi vet vilken skillnad det kommer att göra, och det känns så rätt att det är just detta projekt som FMT bidragit till att vi kunnat vara med och starta.

Jens Fredholm & Caroline Johansson