Vad man kan göra för att hjälpa till

Kriget i Ukraina berör oss alla på flera olika plan. Vi får många frågor om vad man som enskild människa kan hjälpa till med.

Trots att det är långt ifrån kris i Sverige så råder det akut blodbrist i hela landet. Behovet skulle också vid ett försämrat läge öka dramatiskt. Vi uppmanar därför alla att ge blod.

Det är en humanitär katastrof i Ukraina som blir allt värre för varje dag som går. UNHCR jobbar outtröttligt med att ta hand om flyktingar, inte minst barn som flyr ensamma utan föräldrar. Du kan stötta med en gåva. Även läkare utan gränser är aktiva i Ukraina och kringliggande länder. Du kan skänka en gåva här.

Flyktingar har redan börjat anlända till Sverige och Göteborg. Fighter Centre har anmält att vi kan sätta igång gratis träning så snart behovet uppstår. Vi kan även fungera som tillfälligt övernattningsboende om det kommer fler än vad det finns husrum till.

Om du vill engagera dig praktiskt så gå med i gruppen Help Ukraine in Gothenburg och/eller gilla sidan. Du kan fylla i ett volontär-formulär här.

Det kan vara bra att förbereda sig för sämre tider genom att till exempel ha mat mm hemma så att man klarar sig en vecka. En praktisk guide finns här.