Besam Yousef assisterande chefsinstruktör MMA

Fighter Centres styrelse har utsett Besam Yousef till assisterande chefsinstruktör för MMA sektionen.

Besam började sin kampsportskarriär på Fighter Centre som 18-åring och kan nu lägga till assisterande chefsinstruktör på sitt cv bredvid tävlingsfighter, instruktör, klubbcoach, assisterande landslagscoach och styrelsemedlem.

Som MMA-sektionens assisterande chefsinstruktör kommer Besam att godkänna fighters inför tävlingsanmälningar och vara den som arrangörer kontaktar när de vill matcha fighters från oss. Besam kommer även att vara ett stöd för våra MMA-instruktörer och kontrollera att de följer den läroplan som är framtagen för Fighter Centre MMA. Konceptet som läroplanen bygger på utvecklas, uppdateras och revideras regelbundet, till vilket Besam har en ödmjuk inställning. Man blir aldrig fullärd!

Hur kom det sig att du blev utsedd av styrelsen för detta uppdrag?

”Det kommer sig ganska naturligt, för lång och trogen tjänst! Jag har bidragit och stöttat mycket till nykomlingar och har själv varit instruktör på klubben i många år. Jag tycker det är roligt att få ge lite tillbaka av allt som jag fått vara med om! Nu har jag inga fasta pass, men rycker in som instruktör ibland när det behövs. Jag är även suppleant i Fighter Centre IFs styrelse och tränar på Fighter Centres gym. Trots att min tävlingskarriär är över har jag aldrig slutat träna! Och jag tycker det är roligt att coacha och instruera!”

Besam avslutade proffskarriären med seger genom submission (Brabo choke) på Superior Challenge 11 i Södertälje 2014. Proffsdebuten genomfördes på The Zone FC 2 i Lisebergshallen 2008, en gala som Fighter Centre arrangerade. Besam har under sin proffskarriär både vunnit och försvarat The Zone FC-bältet. Han fick UFC kontrakt och har gått två matcher. UFC-debuten hölls i ett fullsatt Globen när UFC kom till Sverige första gången. Galan blev det snabbast utsålda UFC-evenemanget i Europa!

”Det är häftigt att fått vara med i en sådan historiskt händelse. Mäktigt med ett fullsatt Globen!” säger Besam.

Invägning UFC on Fuel TV 9. Till vänster i bild klubbkompisen Jesper Gunnarsson, som ansvarade för invägning.

Efter sista proffsmatchen satsade Besam på coachning på klubben. Han åkte med på flera landslagsresor som coach för våra fighters på FC som var med i svenska MMA-landslaget. Efter många resor under flera år som klubbcoach fick Besam erbjudandet att ta över rollen som assisterande förbundskapten, ”Assistant National Team Manager” för svenska MMA landslaget. Detta hedersamma uppdrag har han lett med bravur i två år och har nu fått förlängt förtroende i ytterligare tre år. Grattis! Som klubbcoach och sedan assisterande förbundskapten har Besam haft förmånen att besöka bl a Sydafrika, England, Prag, Rumänien, Bahrain, Italien, Australien.

Axel Karlsson, coach Besam Yousef och Renato Vidovic. 2018 IMMAF – WMMAA Unified World Championships i Bahrain.

Hur tar du dig an rollen som assisterande chefsinstruktör?

”För mig är det viktigt att jag håller mig uppdaterad med fighters, deras träningsstatus och viljan att tävla. Jag vill vara en aktiv coach genom att ofta vara på centret, att själv delta på tävlingsgruppens pass, samt träna på gymmet. Detta ger en naturlig kontakt med alla fighters som är ovärderlig. Tror jag har mycket att ge; jag är senior, jag har gått igenom detta själv och har matchrutin samt erfarenhet på hög nivå via landslagstävlingar och UFC. Jag känner att jag kan bidra och stötta. Det kan vara allt från diet, matchnerver, matchupplägg, matchcoachning inför tävlingar, hålla i det praktiska, fixa allt med utrusning och vara med och coacha under matcher.

För mig är träning en livsstil, jag kommer alltid att träna! Skillnad nu från min proffsperiod är dosen av träning, den är inte lika hög men jag tränar fortfarande mycket. Annars är det egentligen inte så stor skillnad, jag lever hälsosamt och tränar mycket. Och ser fram emot att tävlingar börjar komma igång igen! ”

Besam Yousef i buren på Fighter Centre. Renato Vidovic och Sam Ghoroghi i bakgrunden.

//Ammi Mobacken

Publicerad: