Kampsport för nybörjare – Beginner’s guide

Det finns många olika kampsporter, allt från traditionella stilar som Tae Kwon Do till mer moderna som MMA och Krav Maga. Vilken stil som passar just Dig beror på vad Du har för mål eller tankar bakom varför Du vill börja träna.

De olika kampsporterna fokuserar på olika delar av fighting och har alla sin säregna stil. Tae Kwon Do, boxning, thaiboxning och kickboxning är stående kampsporter. Där använder man slag, sparkar, armbågar, knän och clinch på olika sätt beroende på vilken stil det rör sig om. Brasiliansk Jiu Jitsu (BJJ) och Submission Wrestling (SW) börjar stående, men målet är att brotta ner motståndaren på marken för att med markbrottning vinna över sin motståndare. MMA är en blandning av olika stilar och berör alla aspekter av fighting, både stående och på marken.

En person kan tycka att det är roligt att träna flera olika kampsporter, och under åren testar en hel del kampsportsutövare ofta flera olika stilar och kanske byter eller tränar olika idrotter samtidigt. Många som tränar BJJ och brottning går över till stående striking som kick- eller thaiboxning eller tvärtom, eller så börjar de kanske med MMA. Har man börjat med självförsvar som exempelvis Krav Maga, går man kanske sedan över till någon annan kampsport, eller så kombinerar man dem. Möjligheterna är oändliga.

Ett tips är att kolla på videos som visar hur ett träningspass eller en match i den valda kampsporten ser ut. Fråga vänner och bekanta eller sök på nätet för att avgöra vilken eller vilka stilar som skulle kunna passa just Dig. Här hittar du information, bilder och korta filmklipp som beskriver de olika kampsporterna som finns på Fighter Centre samt hur ett typiskt nybörjarpass kan se ut.

Vad händer första passet?

På det första passet är alla nybörjare. Det är olika människor i alla åldrar som kommer och tränar, män som kvinnor och med varierande erfarenhet inom idrott som kommer och tränar för att testa på något nytt.

På det första passet går instruktörerna igenom grundläggande tekniker för att ge eleverna en utgångspunkt. I stående kampsporter lär man sig hur man ska röra sig och basala tekniker för hur man ska slå och sparka. I BJJ lär man sig positioner på marken och får testa en submission. I Krav Maga börjar man med de enklaste självförsvarsteknikerna. De kommande veckorna kommer gå snabbt, man får testa på många nya saker på kort tid och utvecklingskurvan är nu som störst. Man går från noll till att lära sig något helt nytt.

Människor börjar träna kampsport på grund av en rad olika anledningar, men alla som stannar kvar gör det för att det är en rolig och utmanande motionsform. Man lär man känna sin grupp bättre med tiden och man får många nya vänner. Oavsett idrott blir samhörigheten i gruppen stark. Alla tränar med alla, och instruktören ser till att man får rätt hjälp och stöd utifrån de egna förutsättningarna. Från att ha varit en nybörjare som kanske aldrig testat på någon typ av kampsport eller idrott kan man plötsligt kalla sig själv för kampsportsutövare. Resan har varit rolig, fartfylld och har gått snabbare än man trodde.

På Fighter Centre har vi sju kampsporter:

Thaiboxning är en stående kampsport där man med hjälp av såväl sparkar, slag, clinch och armbågar försöker besegra sin motståndare tekniskt och taktiskt.

MMA (mixed martial arts) är en kampsport som täcker tekniker från alla aspekter inom fighting. Man kombinerar stående fighting med slag och sparkar, brottning och nedtagningar, grappling samt slag på marken.

Kickboxning kombinerar slagtekniker från boxning med sparktekniker från karate. Träningen är både intensiv och rolig, med explosiva och tempofyllda moment.

Krav Maga är ett självförsvarssystem med rötter i Israel och den israeliska militären. Det är ingen egen kampsportstradition utan en kombination av olika stilar vars syftet är att ge utövaren en förståelse för, samt en förmåga, att kunna försvara sig mot olika typer av angrepp. Krav Maga är under ständig utveckling för att anpassas efter nya rön och kunskaper.

Brasiliansk Jiu Jitsu (BJJ) är en grappling/brottnings-idrott som utförs i dräkt, även kallad gi. Idrotten utgår från hur man kontrollerar sin motståndare på marken med dominanta positioner och hur man själv tar sig ur en dålig position. Man lär sig strategier för att ta ner fighten på marken samt hur man tvingar sin motståndare att ge upp (submissions). Man kan även köra utan dräkt, man kallar det då ofta för submission wrestling eller NoGi.

Boxning är en stående kampsport som fokuserar på slag och attacker med endast händerna från midjan och upp där man försöker besegra sin motståndare tekniskt och taktiskt.

Tae Kwon Do ITF hör till de traditionella stilarna och täcker fysisk träning såväl som mental uppbyggnad och disciplin. Det som utmärker ITF är de många sparkarna samt att man inte bara tävlar i kamp utan även i Mönster, Kross samt Specialtekniker.

 

Filmen nedan visar hur det fungerar med intresseanmälan och tecknande av autogiro med BankId:

 

Publicerad: