Max Hederström i Sportspegeln

Söndag kväll sändes ett reportage i Sportspegeln SVT Sport där Gladius BJJs Max Hederström intervjuades inför ju-jutsu världsmästerkapen.  Följ med Max både på jobbet och på träningspass med Gladius BJJ på Fighter Centre.

Kolla in reportaget på svt.se/sport

Från SVT.se/Sprot av Bernt Lagergren 18/11-2018

Max-fart mot VM-guldet

Han drömmer om att bli världsmästare i jujutsu på VM i Malmö nästa vecka.
SVT Sport träffade Max Hederström där han älskar att vara mest av allt – uppe i luften.
Han är stridspilot, löjtnant i flygvapnet, och flyger JAS 39 Gripen.

– Striden i luften handlar mycket om att överlista sin motståndare. Att ligga ett steg före hela tiden. Det är likadant i jujutsu… att försöka vara den som är smartast. Och på mattan har jag nog nytta av min erfarenhet som pilot, säger Max Hederström till SVT Sport.

Han började tävla i MMA, både som amatör och professionell, och av 17 matcher vann han alla – utom en (1).

– Jag älskar sporten MMA, både som motionsform och tävlingsdelen. Men slag mot huvudet vore förödande om jag drabbas av hjärnskakningar. Det skulle äventyra mitt jobb som stridspilot. Och det vill jag inte…

Han valde att satsa på den lite ”mjukare” kampsporten jujutsu. Han tävlar i Ne wasa, som är brottningslik. Med nedtagningar, lås och strypgrepp (den andra delen av jujutsu är Fight – som också innehåller slag och sparkar). Och han har lyckats nå världseliten. Förra året blev han fyra på World Games (största tävlingen för alla idrotter som inte finns med i OS). Han har dessutom två silver på EM senaste åren.

Enorma G-krafter i luften
Han berättar att han dessutom har stor hjälp, i sitt ovanliga yrke, av all träning i kampsport. Stark rygg, nacke och bål underlättar de enorma krafter som piloter i ett JAS-plan utsätts för. Inte sällan handlar det om 9 G…nio gånger den egna kroppsvikten. Max Hederström väger närmare 100 kilo. I vissa övningar i luftstrid väger han alltså 900 kilo!

Och maxfarten för planet ligger på 2 mach, 2 x ljudets hastighet. Omvandlat blir det ungeför 2 400 km/tim!

– Visst utsätts vi för extrema påfrestningar. Men vi är utbildade för att klara väldigt speciella situationer. Jag älskar verkligen mitt jobb. Man får liksom nypa sig i armen…det är en häftig känsla att till exempel flyga i fullfart över Östersjön i ett JAS-plan, säger Max Hederström.

Hur hinner du med både idrott på elitnivå och som jobbet som flygare?

– Jobbet kräver mycket av en. Men samtidigt har vi stora möjligheter att träna på arbetstid. Inte minst fys-träningen kan jag hinna med på flottiljen. Det har sina fördelar att vara anställd i flygvapnet.

Han är stationerad på Såtenäs strax söder om Lidköping. Bor i Göteborg där han också tränar jujutsu på ledig tid. 3-4 pass i veckan.

VM avgörs i Malmö nästa helg. Ett av de största evenemangen i år i kampsport.

– Det ska bli otroligt kul med VM på hemmaplan. Känns pirrigt. Det vore underbart att äntligen vinna ett guld. Jag har varit nära många gånger nu.

Pirrigt? Kan en stridsflygare också bli nervös?

– Jag tror att alla människor kan bli nervösa…så är det bara. Det handlar om att kunna hantera nervositeten och förvandla den till något positivt, säger Max Hederström.”