Strength and Conditioning Coach på Fighter Centre

Conor Mc Donagh från Irland börjar som Strength & Conditioning Coach på Fighter Centre. Nedan följer en intervju med Conor.

Vem är Conor Mc Donagh?
Jag är en 36 årig strength and conditioning coach från Dublin, Irland. Jag bor I Göteborg tillsammans med fru och barn. Jag är en hängiven träningsentusiast med passion för sport, framför allt combat sports som MMA och rugby. När jag var yngre spelade jag Gaelic football och rugby, dessutom tränade jag boxning. På senare år har jag börjat delta på nybörjarnivå I Brasiliansk ju-jitsu och submission wrestling.

Berätta lite om din bakgrund?
Jag har en universitetsutbildning i Sports strength and conditioning. I december 2015 kommer jag att påbörja min master i “Science in Strength and conditioning/Applied Sports Science”. För tillfället utvecklar jag mina kunskaper genom en EXOS performance specialist course, vilket är ett exempel på hur jag ständigt ser till att hålla mig uppdaterad inom mitt område för att kunna utvecklas professionellt. Jag har arbetat inom flera olika sporter på olika nivåer, Gaelic Football, Rugby, Rugby sevens, friidrott, tyngdlyftning och Mixed Martial Arts. I Sverige har jag arbetat för Svenska Rugbyförbundet som National strength and conditioning coach, likaså inom Rumänska och Danska rugbyförbunden. Genom arbetet med rugby har jag också fått möjligheten att arbeta som officiell utbildare i coaching inom Strength and conditioning för World Rugby och har varit med och utbildat Europas och Oceaniens bästa performance coacher. Gällande MMA är jag en stor beundrare av sporten men har också länge granskat den då vi i Irland har ett starkt arv i fighting/combat sporter. Strength and conditioning i MMA är ett område som håller på att utvecklas stort och är något som alla Irländska fighters I UFC använder som en del av sin träning och fysiska utveckling.

Vad gör en strength and conditioning coach?
En strength and conditioning coach:s primära huvudansvar är att använda tekniker och system genom tillämpad idrottsvetenskap. Coachens huvudsakliga ansvarsområden är att övervaka atleternas förberedelser och prestation generellt men även den enskilda individen samt individerna i grupp. Systematisk träningsstruktur och förberedelse är i allmänhet element i den atletiska beredningen (som inkluderar advanced strength and power training systems, applied neuroscience, coaching skills, movement preparation and development, Systematic energy system development, Sports psychology, screening, postural correction and athletic testing). Detta kanske låter ganska tekniskt, men man börjar med små förändringar och allmän utveckling, med syftet att bygga en stabil systematisk plattform som grund.

Hur kom du i kontakt med Fighter Centre?
För ungefär 3 månader sedan kom jag i kontakt med August Wallén, som är huvudtränare på Fighter Centre. MMA är ett område som utvecklas väldigt fort inom den idrottsvetenskapliga världen vilket också var något som August tog upp med mig första gången vi möttes. Det är inte så vanligt I sportsammanhang att huvudtränare ser behovet av en professionell systematisk träningsstruktur. August och jag delar inställningen till och förståelsen av dess värde, vi har också liknande åsikter och mål kring hur man skapar en High performance miljö vilket är något vi har diskuterat och planerat de senaste tre månaderna.

Vad har du för bild av Fighter Centre såhär långt?
Enligt min åsikt, för att kunna bli en mästare, måste du träna som en mästare och det inkluderar att skapa en miljö för atleterna att kunna utföra träningen i. Fighter Centre är en fantastisk anläggning, faktiskt en av de bästa träningsanläggningarna för Combat sports i Europa. Det är ett professionellt center vilket man förstår genom att bara titta in vilken dag eller kväll som helst I veckan. Som jag ser det så är det en hög nivå på träning och färdigheter, bland såväl idrottare som coacher. Att skapa en systematisk träningsstruktur är mycket svårt men det är något som du får på Fighter Centre. När träning inte har en struktur uppnås sällan de resultat man vill, något som ibland kallas “shotgun” eller “mixed methods” approach. Olika typer av metoder är användbart men bara till en viss gräns, system och struktur är alltid det som ger bäst resultat i längden. Som jag ser det så är att misslyckas med att planera att planera att misslyckas.

Vad kommer du att ha för ansvarsområden?
Mitt ansvarsområde är att både generellt och specifikt övervaka atletens förberedelse, den dagliga systematiska träningsstrukturen och återhämtningssystem. Då Fighter Centre bland annat har tävlingsinriktad verksamhet med fighters på hög nivå så kommer specifika förberedelser för dessa atleter att vara prioriterade. Jag kommer att tillsammans med August Wallén arbeta med att förbereda atleter både fysiskt och psykiskt utifrån olika aspekter gällande träningsmiljö såsom förberedelse och återhämtning, det gäller alla atleter oavsett nivå. Fighter Centre kommer att vara den enda träningsanläggning i sitt slag som kan erbjuda denna service vilket visar vilken hög ambition och potential som finns.

Vad kommer du att tillföra verksamheten?
I samarbete med huvudtränaren och andra coacher, kommer vi att erbjuda atleter en chans att utvecklas inom sin idrott men även som idrottare i stort och människa. För att ett coaching team ska fungera korrekt, krävs en insats från både atleten och tränare. De flesta atleter har heltidsjobb vilket ibland kan vara påfrestande. Genom förståelse för detta och kunskap kring planering och struktur kan jag bidra med att minska stressen som ibland kan påverka träningen. Detta innebär mer konkret, noggrann planering och struktur av vad vi redan gör på en daglig basis. Professionell och amatör utveckling sker inte endast genom korrekta träningssystemen, utan det är i kombination med vad vi gör på vår fritid som kan göra dessa små skillnader. Ibland tror människor att idrottsvetenskap eller strength and conditioning är något som bara används för professionella atleter, men jag menar att genom att få in det där vi står idag och göra det på rätt sätt, kan vi göra stora framsteg. Jag kommer att vara närvarande i gymmet en hel del så folk är mer än välkommen att komma och presentera sig och ställa frågor om områden de är osäkra på.