Besam Yousef Superior Challenge X

Gladius Besam Yousef möter David Bielkheden på Superior Challenge X

Support your local fighter! Helsingborg ligger inte så långt bort – kom och stötta Besam på lördag! Biljetter köper ni på Ticnet.

Besam tog sig tid för en pratstund efter ett kvällspass med Gladius Pro-Grupp på Fighter Centre.

Hur länge har du vetat om matchen?

-I god tid. Jag har haft tid att förbereda mig. Från första början skulle jag möta honom i november på förra Superior Challenge som gick i Göteborg men då ställde han in ett par dagar innan på grund av skada. Nu är han frisk så nu kör vi! Vår match går under internationella proffsregler dvs 3 x 5 min där armbågar är tillåtna. Det ser jag bara som en möjlighet!

Jag har inga direkta kopplingar till Helsingborg. Sist var det på hemmaplan, och det marknadsfördes lite som Göteborg mot Stockholm. Nu går matchen på neutral mark! Förra gången hade jag fått lite mer hemmapublik men jag hoppas på stöttning från Göteborgare som tar sig ner till Helsingborg.

Har du ändrat ditt träningsupplägg något från förra gången?

-Nej det har jag inte. Det är ju samma Bielkheden, det var ju honom jag förberedde mig för sist också. Det fina vädret har inte hindrat mig från att köra. Det finns inget som hindrar mig från att gå ut och njuta heller. Jag kan ju träna utomhus en del genom att promenera, springa intervaller eller bara löpträna i det fina vädret – och efteråt glassa lite i solen!

Har du valt ingångslåt?

-Det är jag rätt kass på! Sist hade jag en rappare som sjöng live, det var coolt! Jag hade inte hunnit välja ingångslåt när jag fick erbjudandet om rapparen och det nappade jag på. Kul och originell grej, det gillar jag. Tidigare har haft lite blandade låtar, jag lägger inte så mycket krut på det. Visst, har man någon låt man brukar lyssna på som betyder nått speciellt – men jag har inte det.

-Under träning lyssnar vi på allt möjligt från rap till house och techno. Jag är rätt allround och kommer väl bara ta nått som känns bra sista dagen. Om jag inte får erbjudande om rappare igen, då kör jag på det!

Har du någon favorit kombo som du tänker använda på matchen?

-Nej inte direkt. Jag gillar att stå upp och slå, det brukar bli rätt mycket stående. Jag anser mig vara rätt allround men får jag välja så står jag nog upp. Bielkheden har svart bälte i BJJ och är därmed mycket duktig på marken. Han är den enda skandinav som tävlat i både Ultimate Fighting Championship och PRIDE Fighting Championships. Så det är ju ingen duvunge jag möter direkt! Det kommer bli en riktigt rolig match att kolla på

Är det någon match på kortet som du ser fram emot?

-Ja den med tungviktarna Yosef Ali Mohammad och Christian Golcic, den blir intressant att se! Riktigt vassa killar som har vunnit väldigt dominant. Extra kul att det är ett Malmöderby! Svårt att sia om utgången, jag har ingen stenkoll på dem. Golcic imponerade på mig sist jag såg honom på Trophy. De är mer stående killar så jag tror det kommer smälla rätt rejält.

The Zone FC var precis i helgen – var det positivt eller negativt för dig?

-Både och. Det var ju nervöst och satte igång alla känslor för min egen match. Jag var ju coach för Gladius fighters och då fick man gå catwalken flera gånger och det satte igång en del tankar. Både bra och dåligt! Positivt varatt vi var rätt många som tävlingstränade ihop.

Vad tyckte du om The Zone FC galan?

-Det var en bra gala med spännande fightcard. Det var några matcher där det blev krig, det gillar jag! Det är en kul gala, alltid roligt att vara på hemmaplan. Den är bra för alla Göteborgs lokala fighters. Galan går inte ut på att ta hit världsstjärnor som vissa andra galor gör utan det är en bra gala som ger möjlighet till alla lokala klubbar att låta sina fighters tävla och växa! Vi bygger fighters! Publiken behöver inte åka långt eller betala dyrt för att se proffs mma på rätt hög nivå på hemmaplan. Hela Zone atmosfären är grym, lokalen Lisebergshallen gör att du sitter nära buren och ser bra!

Hur mycket har Gladius hjälp dig inför denna match?

-Det är Gladius som hjälper mig med träningen! Det är grabbarna här på klubben som är med och förbereder mig. Åke Bergvall och Christoffer Keso Wassberg är coacherna som åker med ner till Helsingborg. Vad är man utan sin klubb? Jag kan ju inte träna själv! Det går helt enkelt inte att förbereda sig själv för en match. Klubben är viktig på alla sätt med support och coaching samt med motstånd som kan drilla dig hårt!

Får du support från omgivningen när du går in i tävlingsmood?

– Jag har haft tur och fått lite ledigt från jobbet inför matchen så jag har kunnat få till träning, mat och vila väldigt bra. De som känner mig på jobbet vet ju vad jag håller på med men jag sätter det åt sidan väldigt mycket när jag jobbar. Det är ju inte vad jag är som person, det är ingen som behandlar mig annorlunda eller att jag beter mig annorlunda. Maten är väl det som sticker ut, men jag gör inte så stor grej av det. Man får trixa lite med det, jag äter så nyttigt jag kan på jobbet. Jag har gjort det här så länge nu att det blir ingen stor grej. Det har blivit en livsstil för mig.

Vad är nästa mål – sommarlov?

-Jag har inga nya matcher inplanerade efter denna. Men jag tar aldrig några långa ledigheter utan fortsätter träna som jag alltid gör. Jag kommer nog vila kroppen ett par veckor efter – men sen kliar det för mycket i kroppen för att inte köra på. Jag slutar aldrig träna helt utan det blir annan intensitet när det inte är tävling på gång. De som coachat mig får jag coacha sen, det blir tillbaka till klubben för träning och coachning. Dock inte lika stor mängd träning som inför en match – men tränar gör jag alltid!

Jag vill passa på att tacka min klubb Gladius, mina klubbkamrater och speciellt i GladiusProsom hjälpt till med sparring och stöttning. Dessutom till FMT och folk på Fighter Centre, det betyder mycket med en klapp på axeln, fina ord och pepp från folk. Tack till MM Sports som sponsrat med kosttillskott, utrustning och kläder så att jag har kunnat träna och prestera. Tack vare Janne Ondracek på Naprapatlabbet har kroppen hållit sig hel trots att jag tränat hårt – han ska ha ett stort tack. Och tack till Daniel Emgard som är min fyscoach och hjälpt mig med fysprogram.  Jag vill även tacka min familj som stöttar och står ut med mig! Man blir ju på ett annat humör inför tävlingar, lite rättretlig och kanske lite grumpy…

Stort lycka till Besam!

//Ammi Mobacken

Vill ni läsa mer kan ni kolla in intervjun med Besam inför den förra planerade matchen med Bielkheden som blev inställd : Tidigare intervju med Besam

, ,

Publicerad: