FMTs Elina Nilsson på väg till VM i Malaysia!

Vad vet du om dina motståndare i VM?

– Vilka som kommer att tävla får vi reda på först på plats, efter lottningen. Jag kan gissa mig till några som kommer ställa upp i år igen men i dagsläget vet jag inte. Malaysia ligger bra geografiskt sett så jag tror det kommer bli ett stort VM.

Hela VM väger in på torsdagen (de 1 maj) och sedan görs lottningen till på fredag. Ett stort turneringsträd sätts upp på väggen och det är först då man ser hur många det är i ens klass och vem som ska möta vem. Matcherna drar igång på lördag (den 3 maj) tror jag.

Det var ju ett tag sedan du tävlade, spelar det någon roll?

– Senast jag gick match, innan årsskiftet, tävlade jag i MMA. Jag kanske är lite ringrostig första matchen men det är inget jag tänker eller oroar mig för. Jag har stor fördel av att jag har rutin. Jag har lärt mig att fokusera på rätt saker.

Första året jag var med i VM kändes allt så stort och jag blev lite stressad av saker jag idag inte ödslar någon särskild energi på eller tar med ro.

Men vad är det då som triggar dig att fortsätta tävla – du har ju redan 2 VM guld?

– Jag vill vinna igen. Så enkelt är det faktiskt! Jag har två VM guld och jag vill ha ett tredje.

Har du någon favorit kombo?

– Nej jag har faktiskt inte det. Så länge jag träffar bra med mina tekniker är jag nöjd.

Jag har förmånen att köra på en stor klubb och i en tävlingsgrupp med många duktiga fighters med olika stilar som jag kan träna och sparras med. Jens leder den gruppen och jag har utvecklats bra under mina VM-förberedelser. August är min huvudcoach oavsett stil (thaiboxning, boxning, MMA) och han har hållit mycket mits för mig de senaste veckorna.

Har du ett annorlunda träningsupplägg denna gång?

– Ja, jag har sedan en längre tid tillbaka försökt att träna mer utanför min comfortzon. Dels försöker jag plocka upp det jag har i ryggsäcken från tidigare matcher och dra lärdom av mina erfarenheter och dels försöker jag lära mig nytt, även sådant som kanske till en början kan kännas nästan omöjligt att få till.

Är det skillnad att kombinera träningen med att jobba som du gör nu mot att plugga?

– Ja det är skillnad! Å ena sidan är det lättare nu på grund av att när jag pluggade pendlade jag mellan Stockholm och Göteborg hela tiden och fick träna mycket ensam. Å andra sidan är jag mer fast nu vad gäller tider, jag kan inte disponera tiden som jag vill eftersom jag jobbar heltid så det är mindre vila nu än förut  – tidiga morgnar och sena kvällar måndag till fredag. Ett stort plus nu är att jag kan träna med klubben i princip varje dag.

Hur ser omgivningen, de som inte tränar, på din VM-satsning?

– Den är stöttande men kan också vara ifrågasättande. En del på jobbet tycker att jag äter konstigt och för lite och att jag tränar för mycket och vilar för lite.

Från FMT har jag ett fantastiskt stöd såklart! Jag tycker väldigt mycket om centret, det är en skön och seriös miljö där gemenskapen är påtaglig.

Lyssnar du mycket på din coach?

– Ja, jätte mycket! På passen lyssnar jag på Jens som plockar upp saker jag behöver förbättra. August har varit min huvudtränare sedan jag började med MMA och thaiboxning och jag litar på honom till 100%.

Jag lyssnar även mycket under match, vilket jag tycker kommer med rutin. Under de första matcherna hörde jag inte lika mycket  – då hade jag fullt upp med att bara få ihop allt. Men nu hör jag nog vartenda ord de säger i hörnan under matcherna.

Hur är det med ingångslåt på VM?

– Det får vi inte välja på VM. Det pågår matcher i tre ringar samtidigt och det finns en lite skara musikanter vid varje ring som spelar den traditionella thaimusiken.

Har du någon mental uppladdning?

– Absolut. Jag är målmedveten under förberedelserna och när det närmar sig matchen är jag mycket fokuserad. Det är många processer man ska gå igenom på VM. En tävlingsdag börjar alltid börjar med att väga in. Efter det släpper lite spänning och man kan slappna av, fylla på med vätska och mat.

Efter lunch börjar det dra ihop sig och då ökar också nervositeten. Då är det viktigt för mig att släppa fram nervositeten och börja fokusera på uppgiften. Jag är ganska lugn av mig, håller mig lite avsides och går igenom mina rutiner.

Tröttnar du aldrig på thaiboxning?

– Nej. Jag  känner att jag fortfarande utvecklas, jag tycker det är roligt och jag älskar att träna och tävla.

Vad får man om man vinner VM?

– Äran och en guldmedalj.

Vad har du för mål efter VM?

– Efter VM är det MTA den 24 maj på Valhalla här i Göteborg – ska bli jättekul! Efter det har jag nästa match inbokad på Battle of Lund i september.

– Jag vill passa på att tacka FMT, alla medlemmar för all support och FC-gruppen med Jens i spetsen för all träning! Tack till August som alltid pushar mig framåt, uppåt till nästa nivå. Siste men inte minst ett stort tack till min sponsor Budo & Fitness som underlättar mina förberedelser genom bra utrustning, grymma träningskläder och en del kosttillskott.