Fighter Centre Rehab finns till för dig!

-Rehab? Men behövs det? Vi tränar ju och håller oss friska. Eller?

Syftet med Fighter Centre Rehab team är att ha en verksamhet på plats för Fighter Centres klubbars medlemmar. Men självklart är även folk utifrån välkomna! Viscus har verksamhet på flera ställen, och finns på Fighter Centre kvällstid måndag till fredag.

Det behöver inte bara handla om att behandla skador – utan om att förebygga dem! Massage kan man t ex se som bra underhållningsdel av träning eller som aktiv återhämtning. De flesta tränar så mycket att de inte hinner ta det lugnt ett par dagar utan behöver massage som aktivt återhämtning. Massage hjälper till att släppa på muskelknutor etc. Man undviker att bygga på sig spänningar och ligger på så sätt steget före.

– Om man nu inte tagit hand om sig ordentligt eller haft otur, vilka skador handlar det mest om för kampsportare? 

Vanliga skador inom kampsport kan vara stukningar och att saker och ting hoppar ur led såsom handled, fingrar, knä. Även nackmuskulatur är väldigt utsatt – speciellt inom thaiboxning med dess clinch. Dessutom kan allmän stelhelt och muskelknutor ställa till problem som till slut kan leda till skador.

Vanligt är att skador beror på att man tränar alltför ensidigt inom sin kampsportsgren. För att bli en duktig kampsportare måste du ha ditt ess i rockärmen t ex en bra högerkrok. Om du då tränar din höger sida extremt mer än vänster kan det bli problem om man inte balanserar upp kroppen. Återigen, det gäller att ligga steget före!

Det vanligaste som händer vid skador är nog att man överskattat sin nivå. Man tränar väldigt hårt i sin kampsport men inte lika hårt med kringvarande träning. Man jobbar inte lika hårt på sin återhämtning via t ex massage, kompressionskläder, stretching, eller på sin rehab för det är inte lika kul och man ser inte utvecklingen lika snabbt. Men det är det som gör att du kommer orka hålla ut i längden. Om du tar hand om din kropp innan något händer kan det betyda att vid skada så behöver du inte gå tillbaka tio steg, utan kanske bara två steg.

– Kan ni något om kampsport? 

De flesta på Viscus har tränat kamsport själva på hög aktiv nivå, så vi vet vilka skador som kan uppstå. Vi vet vilka fallgropar man kan komma in i och vi vet hur viktigt det är att vilja komma tillbaka till träning igen. Vi förstår vikten av det. Vi kan diskutera patienters problem sinsemellan inom teamet för att hitta bästa lösningen. Det är en enorm styrka vi har att ha alla kompetenser samlade på ett ställe för att hitta rätt lösning för dig.

– Hur bokar man en behandlingstid?

Bokning sker via länk på Fighter Centres hemsida (alt Gladius eller FMTs hemsida). Du kan på överskådligt och mycket smidigt sätt klicka i vilken ledig tid som passar dig. Du fyller i personuppgifter och får bekräftelse via sms. Du får även ett påminnelse-sms dagen innan din tid så du inte behöver vara orolig för att missa din behandling. Vi har anpassat oss till när folk har tid att komma, vilket för de flesta är kvällstider. Det är lätt för dig att själv se vilka tider som finns och som funkar med ditt livspussel. Har du frågor som du vill ha svar på innan du bokar tid är det helt ok att maila eller smsa oss innan du bokar tid.

Att tänka på vid första besöket: boka tid som passar, fyll i hälsodeklaration om ditt hälsotillstånd så teamet vet lite om din situation innan besöket så att de kan förbereda sig. Hälsodeklaration mailas ut till dig som kund på mailen innan besöket. Kom i tid då det är rullande schema. Första gången snackar vi igenom ev problem innan behandlingen börjar. Efter behandling lämnas ni själva i rummet och får möjlighet att klä på er i lugn och ro, därefter diskuterar vi igenom hur det känns efter behandlingen, om ni ev ska få några hemövningar samt hur ni tar det vidare.

– Kan du berätta lite om de olika behandlingsformerna?

Hos Fighter Centre Rehab finns massage, sjukgymnastik, naprapati och kiropraktik. Det finns även personlig träning – det bokar du inte på hemsidan utan prata med någon av oss för ett möte då vi snackar ihop oss om vad vi ska satsa på för träning.

Massage: som jag nämnt tidigare, se massage som underhållsarbete. Visst kan man lösa upp muskelknutor etc men det bästa är att ta hand om kroppen före så att de inte uppstår! Du kan träna samma dag som massage, men tänk på att dina ytterlägen kan vara lite längre än vanligt pga du är extra mjuk. Det tar ca en halv dag till en dag för kroppen att anpassa sig till din nya rörlighet. Så visst kan du träna samma dag, men tänk på att vätskebalansen är ändrad i kroppen och många brukar bli rätt trötta. Kanske lika bra att planera in dagen som aktiv vila i din träningskalender?

Viscus koncept är att vi inte vill göra en quickfix utan följa dig hela vägen tills du är bra

Naprapati: En manuell behandlingsform för bättre funktion och rörlighet i hela kroppen. Naprapaten behandlar både muskler och leder för att nå en bättre funktion och rörlighet i hela kroppen. Denna helhetssyn, där ortopedisk medicin kombineras med specifik kunskap om rörelseapparatens uppbyggnad och funktion, är själva kärnan i naprapatin. En naprapat arbetar främst med händerna och har flera manuella behandlingsformer att tillgå. Oftast kombineras ledinriktade behandlingstekniker, som manipulation och mobilisering med mjukdelsbehandling, som massage och stretching. Vid behov används även olika typer av elbehandlingar, som t ex ultraljud och TENS. För att nå ett varaktigt resultat följs behandlingen vanligen upp med individuella träningsprogram och råd om arbetsställningar. Vid sidan om beredskap för akuta vårdinsatser ryms även en rad förebyggande och rehabiliterande åtgärder inom ramen för denna breda manuella behandlingsform.

Kiropraktik: Kiropraktorn undersöker ryggradens leder och muskler med händerna. På så sätt diagnostiseras spänningar, ändrade rörelsemönster och eventuella skador. En led som är begränsad i sin rörelse kan ge smärta både lokalt i leden men även i andra delar av kroppen. Inom kiropraktiken finns flera olika behandlingstekniker. Den vanligaste tekniken kiropraktorer använder är kiropraktisk justering eller kiropraktisk ledmanipulation. Även andra tekniker används såsom mjukdelsbehandling och rehabilitering.

Sjukgymnastik: Framför allt går det ut på träna bort aktuella skador och besvär på ett optimalt och hållbart sett. Här undersöker man och letar efter obalanser i såväl muskler, leder, nerver mm, letar styrkor och svagheter för att hitta rätt sätt att förebygga, så ej gamla eller nya skador uppstår. Smärtlindrande och förebyggande behandling i form av akupunktur, massage, stretch mm finns möjlighet till.

Det finns ingen speciell teori om vem man ska gå till då vi i grunden inte försöker särskilja oss. I och med att vi är ett team har vi en väldig bredd på kompetens och kan lätt skicka patienter vidare till någon av kollegorna om det skulle behövas.

– Simba, berätta lite om din bakgrund! 

Jag började köra karate när han var 7 år gammal, inspirerad av pappa som tränade karate. Husregeln hemma var ”du får göra vad du vill bara du inte sitter hemma och inte gör nått”. I och med detta har jag testat väldigt mycket olika kampsporter såsom taekwondo, brasiliansk jiujitsu, judo, karate i 4,5 år och capoeira i över 15 år. Nu tränar jag MMA/BJJ på Gladius här på Fighter Centre.

Min far är idrottsmassör så det var han som ”lurade” in mig på den yrkesverksamma banan. Jag tävlade en del på ganska hög nivå och fick en hel del skador. Jag förstod inte varför jag fick skadorna, och ivrigt ville jag snabbt tillbaka och träna. Jag ansåg inte att jag fick bra svar från läkarna utan mest: ”du kan väl köra lite runt skadan”. Det räckte inte för mig, jag ville veta mer! Jag började läsa anatomikurser, därefter läste jag till idrottsmassör, sen byggde jag på med massage terapeut och cert massör samt läste till personlig tränare. Allt detta har jag knutit ihop och jag sökte mig till Viscus just för att få helheten genom teamet!

Har ni några frågor, dra i väg ett mail eller sms till mig eller hugg tag i mig när ni ser mig på centret! Välkomna till Fighter Centre Rehab!