Proffsdebut för Dexter Dyall Wallin på Superior Challenge 9

Hur länge har du vetat om matchen?

I ca en månad. Jag hade gärna haft lite längre tid för förberedelser, men jag har hela tiden varit beredd på match så det är ok. Det känns otroligt kul att få göra debut på stor gala! Det var det som lockade mig att ta matchen. Jag är jätteglad för detta!

Berätta om din motståndare!

Min motståndare heter Martin Halvorsen och tränar på Forca Fighting i Stockholm. Han blev svensk mästare i Shootfighting förra året. Martin verkar vara en stark och fysisk fighter, det ska bli riktigt spännande att möta honom! Vi skulle egentligen mött varandra i en amatörmatch nu i höstas, kul att det äntligen blir av. 

Förklara skillnaden på amatör och proffsmatch?

Jämfört med amatörmatch så kör man ytterligare en rond, dvs 3 ronder á 5 minuter. Det blir en liten omställning i gamet mot amatör där det enbart är 2 ronder. En extra rond innebär större ansträngning på konditionen, men jag tror det passar mig perfekt! Jag har jobbat på flåset, dels rena fys-pass på morgonen på Fighter Centre med en del andra i progruppen – och sen mycket sparring på kvällarna på ordinarie mma-pass!  5 minuter kan kännas rätt långt men det finns tillfällen då det kan bli lite passivt vilket man får utnyttja. Man får helt enkelt tillåta sig att vila lite under ronderna. 

I och med proffsmatch blir det lite mer på allvar för mig, mer en karriär. Dessutom blir uppladdningen lite annorlunda genom att man vid proffsmatcher i förväg vet vem man ska möta.

Vad har du för meriter och träningsbakgrund?

Mitt record i Shootfighting och amatörmatcher ligger på 6-1. Min sista match på The Zone Challenge 2 i oktober förlorade jag tyvärr efter att ha styrt matchen och trodde jag hade segern som i en ask. Men alldeles i slutet hann motståndaren fånga mig i en armbar och tog hem segern. Tyvärr är nog min största svaghet att jag är lite slarvig. Men det har jag nu rättat till! Jag tänker inte bjuda på nått i kommande match!

Jag körde lite judo och karate när jag var liten då både min pappa och bror varit kampsportare, jag är uppväxt med kungfu filmer! Brorsan har varit med i EM i Taekwondo som ung och kom 8a på CrossFit VM för seniorer förra året – så vi gillar att träna i familjen. När jag var runt 18 år började jag köra sport-jujutsu med Ville Ilola, som har lila bälte i BJJ, i Falkenberg. Vid 19 började jag med thaiboxning i Glommens Muay Thai. Under det ca 1½ åren jag höll på med det hann jag tävla litegrann, och dessutom ta blått bälte i BJJ. Tyvärr kör jag ingen BJJ alls längre, det hinns helt enkelt inte med. Genom Ville tävlade jag även en del i submission wrestling. På en SW-tävling i Stockholm snackade jag med Christoffer Keso Wassberg och han bjöd in mig till att komma och köra på Gladius eftersom jag då kommit in på tandläkarutbildningen i Göteborg. Och på den vägen är det!

Vad är det du gillar med att tävla?

Jag gillar verkligen kampsport! Jag tycker det är kul både att träna, tävla och titta på när andra tävlar! Om jag inte tävlade själv skulle jag nog ändå träna, men inte alls så hårt. Då skulle jag nog ta mig till träningen lite sporadiskt – det är chansen till match som driver mig. Jag har ca 15 -16 tävlingar totalt i bagaget, förutom i grappling.  Där tävlar man ibland 7 tävlingar per dag så antalet kan bli mycket stort. Men det har gett mig en vana vid själva tävlingsmomentet. Jag tycker det är kul! Så länge jag gör en bra match bryr jag mig inte så mycket om jag vinner eller förlorar. Det finns förlorade matcher som jag ändå är nöjd med liksom att det finns matcher som jag vunnit, men ändå är besviken på. Jag vill att det ska vara action, jag vill slåss!

Vad tycker din familj och vänner om din proffsdebut?

Jag har verkligen stöttning av min familj, både pappa och brorsorna tycker det är jätteroligt att jag ska gå proffsmatch. Extra kul tycker jag det är att pappa kommer hem från Barbados för att kolla. Fast mamma tycker det är lite läskigt.  Även tjejen ska med och kolla. Hon har varit med och kollat på ett par galor från när vi blev ihop. Dessutom tvingas hon att se UFC hemma så hon vet vad det går ut på. Kompisarna är också stöttande men alla förstår kanske inte hur mycket man måste offra för det här. Man kan inte leva ett ”vanligt” liv. Om jag börjar dagen med att köra ett morgonpass, därefter skola 8-17, sen träningpass på det så finns det inte så mycket tid över. 

Hur laddar du energierna?

På helgen när jag har vilodag orkar jag inte hitta på så mycket. Jag väljer gärna att göra småärenden, pyssla hemma, göra mest ingenting. Jag spelar gärna spel, och tittar mycket på kampsportsfilmer. Men mest spel, och då helst Dota (actionorienterat strategidatorspel med fantasytema.) Men tyvärr har jag fått gett upp Dota nu i matchningen, det tog för mycket tid. Mitt lag är lite sura på mig, men jag får ta tag i det efter matchen. 

Många andra jag intervjuat i pro-gruppen äter hemlagad husmanskost – hur ser det ut för dig?

Hmm – det låter ju lite mer professionellt kan man ju säga…. Jag äter i stort sett bara ute. Jag skyller allt på flickvännen, sen hon flytta in har vi bara ätit ute! 

Vikt och sånt löser sig alltid för mig, jag har alltid motionerat och sett ungefär ut likadan hela tiden. Ska jag gå ner i vikt äter jag bara lite mindre. Jag äter inte godis och glass i vanliga fall, men kan vara lite kaksugen ibland. Så jag äter inte så dåligt ändå skulle jag vilja säga, förutom att jag äter all mat ute i stort sett. Jag tänker på vad jag äter, men har ändå käka kebabpizza ett par gånger den senaste månaden. Om jag äter pizza får jag kanske inte i mig så mycket nyttigt den dagen men jag äter ganska mkt frukt och grönt annars så det jämnar ut sig.

Vilken sorts ingångsmusik föredrar du?

Jag har inte valt ingångsmusik än. Det är viktigt för mig att det blir en bra låt. Jag har tagit brorsan till hjälp för att spåna lite på låt. Jag vill ha nån lite roligt låt!

Sista frågan var ”Vilket är ditt bästa Scandinavium minne?” Men då Dexter börjar med att blanda ihop Scandinavium med Ullevi lägger jag helt enkelt ner den frågan….  


Stort lycka till med proffsdebuten Dexter! Hoppas att du efter matchen hinner med både plugg och Dota!

//Ammi Mobacken