Besam Yousef inför Superior Challenge 9

Lördagen den 23 november lyfter taket på Scandinavium! Med ett spännande fightcard och hela fyra fighters från Gladius gör Superior Challenge debut i Göteborg med sin nionde gala! Det märks att arrangören satsat på att hypa Superior Challenge med bl.a. invägning i Nordstan. Enligt Besam är det inte hans favoritgrej att stå i kallingar inför folk mitt i Nordstan, men om det drar folk så varför inte? Superior Challenge har även arrangerat ett samarbete med hockeyklubbarna AIK och Frölunda inför galan. Matchen Bielkheden vs Yousef följer internationella fightingregler där användandet av armbågar är tillåtet, vilket kan skapa ett något annorlunda game än vid ”vanliga” fighter.

Berätta om din träningsbakgrund?

Jag började med shootfighting här på Gladius för 10 år sedan när jag var 18. Innan dess tränade jag lite olika sporter som fotboll och handboll. Jag hade inte UFC som dröm men det var nog det som fick upp mitt intresse för sporten. Jag hade heller inga planer på att tävla, utan det kom av sig självt. Jag har kört några boxningsmatcher och hann med att testa på lite shootfighting både i Sverige och i Danmark innan det var dags för en amatör mma-match. Därefter direkt till proffs. Jag har gått 6 proffsmatcher på The Zone, samtliga med vinst inklusive försvarat mitt The Zone bälte. Och på det två förlustmatcher i UFC så mitt record är idag 6-2-0.

Du är en av få svenskar som tävlat i UFC, hur var det?

Att få ha varit med i UFC känns hur bra som helst! UFC kom till Sverige för första gången 2012 i ett utsålt Globen, och jag fick vara med. Historiskt! Tyvärr vann jag inte, men jag fick vara med och köra. Vara en fighter på cardet. Jag kommer alltid vara den första Göteborgaren som varit med i UFC!  Förutom att delta i den första UFC galan på svensk mark fick jag gå den första svenskmatchen. I april mötte jag Papy Abed i min andra UFC fight. Att jag inte vunnit mina matcher har jag inte så mycket att säga om. Första matchen började bra tills jag gjorde en liten miss.  Andra matchen är jag inte nöjd med, där fick jag inte visa min fulla potential. Det är väl det som driver mig – att jag vill visa det!

Hur har du laddat för denna match?

Jag har vetat om den rätt länge. Arrangören var ute i god tid redan i september för att få ihop matchen. Men jag har kört på med träning som vanligt, inte gjort så mycket annorlunda. Sedan ca 2 år tillbaka kör jag styrka med fyscoach Daniel Emgard som håller till på Crossfit Göta Masthugget. Jag är väldigt nöjd med denna träning som gjort mycket gott för min rörlighet. Vi kör periodiserad träning dvs mer tyngre träning i början och ju närmre match mer fokus på flås. Mycket fokus har legat på temat rörlighet. Detta har gjort mycket för mitt totala game, och dessutom för hur jag mår! Själva kampsportsträningen kör jag med progruppen på Gladius MMA med August Wallén som huvudinstruktör.

Ovanpå träningen försöker jag ta hand om kroppen. Dels genom att äta rätt och sova ordentligt. Men även genom att gå på naprapatbehandlingar regelbundet vilket jag gör hos Janne på Naprapatlabbet. Det går inte att köra så hård träning och hålla kroppen hel annars. Ju närmare match desto tätare behandlingar, vilket såklart också påverkat min rörlighet positivt!

Hur mycket tränar du?

Jag försöker köra 2 pass om dagen minst 3 dagar i veckan + 2-3 dagar då jag bara kör ett pass.  Då jag kör två pass per dag brukar det bli fys med Daniel på morgonen och mmapass på klubben på kvällen. Utöver det försöker jag få in en vilodag i veckan. Jag jobbar oregelbundna tider, ofta längre pass så det gäller att pussla ihop det. Jag brukar lägga min vilodag de dagar då jag har längre jobbpass och helt enkelt inte hinner träna.

Hur hämtar du energi för att orka med det här tempot?

Jag gillar ju att träna så jag ser det inte som något större problem. Jag försöker träffa kompisar och familj eller bara ta det lugnt hemma när jag har tid över från jobb och träning. Dessutom promenerar jag en del. Jag går i hyfsat snabbt tempo, lite av powerwalk så att jag får blodgenomströmning i kroppen.  Promenaderna använder jag till att fokusera, det känns skönt att bara rensa skallen, att samla sig. Jag gillar promenader – de gör mycket för mig.

Motivationen går i vågor. När man får förtroendet att gå en sån här match är det motiverande. Att arrangörren har så mycket förtroende att han lägger mig som co-event. Det är tecken på att man är bra nog och det sporrar!

Berätta om din motståndare David Bielkheden.

David har varit med länge och har ett gediget record. Han var den första svenska fightern i Pride, har 3 UFC matcher och totalt ca 30 proffsmatcher i bagaget.  Det är ingen okänd kille direkt utan en av våra mest meriterade fighters i Sverige.  David är rätt allround men då han är svartbälte är han rätt vass på marken om man säger så.  På pappret är han mer erfaren men match är match – det är bara att köra. Det känns bara kul, nästan en ära att möta en sån kille. Kul att få chansen att visa vad jag går för. Jag har allt att vinna och inget att förlora. Om det är någon som ska känna sig pressad är det snarare han då han har svart bälte och 30 proffsmatcher –mot mina åtta.

Superior Challenge lanserar matchen inte bara som Stockholm vs Göteborg utan även AIK vs Frölunda. Hur hockeyfrälst är du? 

Jag är ju en Frölunda bo så är det nått lag jag ska hålla på så är det Frölunda. Jag har varit i Scandinavium innan, bland annat på proffsboxningsgalan Ã…terkomsten.

Hur känns det att vara co main event?

Det känns stort och jävligt kul! Det är klart att det är lite pressande men mest roligt. 

På The Zone som gick i mitten av oktober var jag med och coachade, vilket är jätte roligt! Och dessutom gick det väldigt bra för Gladius. Men det fick mig även att tänka på att det inte var så lång tid kvar tills jag själv hoppar in i buren. Inspirerande men även lite nervöst. Det är kul att få coacha fram vinster men nu är det bara fokus på min match.

Du går i weltervikt, hur känns viktformen?

Vikten känns väldigt bra, det är under kontroll. Jag brukar få till vikten bra och brukar inte ens behöva basta. Jag gör hellre jobbet innan. Jag satsar på husmanskost och lagar all mat själv. Inga konstigheter. Ju närmare match minskar jag på kolhydraterna, men jag äter ändå standardgrejer som kött, kyckling och kalkon. Jag äter mig alltid mätt på mat, det går inte att gå hungrig och träna hårt. Istället för att äta skräpmat kan du äta dig mätt på sådant som är bra för dig. 

Jag är ingen ölkille direkt. Har inget sug på alkohol över huvudtaget. Efter matcherna firar jag hellre med nått gott att äta typ glass, pizza eller nått sött. Alkohol är inte något jag saknar. God mat är väl mer mina synder i så fall. God mat, och sötsaker…

-Vad är det som driver dig? Om du inte fick tävla, hade du fortsatt ändå?

Ja, jag kommer aldrig sluta träna! Jag kanske inte hade kört lika ofta och hårt, men för mig är det en livsstil. Och dessutom tycker jag det är roligt med att coacha och instr
uera, det är inte bara själva tävlingsmomentet som lockar mig.

En del tycker att jag försakar mycket genom att tävla på proffsnivå. Jag kan t.ex. inte gå ut och festa lika mycket som vissa andra. Och när det närmar sig match och jag går på diet kan jag inte umgås på samma sätt. Man kan då upplevas som tråkig. Och visst kan det bli tråkigt när kompisar föreslår fika på stan och jag måste åka hem för att sova. Men mina kompisar hajar. Jag har valt det själv och jag gör det för att jag gillar det!

Jag vill passa på att tacka MM Sports för att de förser mig med allt jag behöver för att kunna träna och prestera. Allt från kosttillskott till utrustning. Daniel Emgard för att han hjälper mig med min fysträning och peppning. Tack vare Daniel har jag tagit min fys till helt ny nivå och det blir bara bättre och bättre hela tiden. Janne Ondracek för att han ser till att jag är hel och kan träna såhär hårt utan att gå sönder! Ovärderligt!

Stort lycka till Besam!

//Ammi Mobacken