Mikael Knutsson till Kina för ADCC World Championship

ADCC (Abu Dhabi Combat Club) Submission Wrestling World Championship är en tävling som omfattar professionella idrottare som har varit framgångsrika på de högsta nivåerna inom jiu-jitsu, brottning, judo, sambo, shooto och mma. Tävlingen hålls vartannat år och deltagarna har antingen kvalificerat sig genom någon av de 8 deltävlingar som går runt om i världen eller tillhör de 8 som blir direktinbjudna. Knutsson fick sin inbjudan tack vare att han tog Guld både på EM och på VM under 2012 där han, förutom att vara rankad som nummer ett i sin viktklass, även var rankad som nummer 3 på den totala världsrankningen. Knutsson tävlar i den näst tyngsta klassen, -98,9 kg, där han är ensam svensk. I början hölls tävlingen enbart i Abu Dhabi (där av namnet) men nu sprids den över världen: Brasilien, USA, Spanien, England och nu Kina. Dean Lister, som är regerande mästare -98,9kg klassen, har hållit flera uppskattade seminarier på Fighter Centre. Som anekdot kan berättas att Knutsson var och tränade med Dean Lister i San Diego i somras när han fick inbjuden att delta i ADCC-finalen.  

Knutsson tränar och instruerar på Gladius MMA och har Brunt bälte i BJJ. Mikaels gedigna bakgrund inom kampsport består av lite gott och blandat: Wing Chun och Suntukan stickfighting, därefter gick han över mer och mer till boxning, kickboxning och thaiboxning. Mikael har alltid gillat markkamp så steget till MMA hösten 2005 var inte så stort. I början pendlade han 8 mil, enkel resa, till Fighter Centre två dagar i veckan för att träna på Gladius. Övrig tid körde han hemma på en presenning som rullades ut på gräsmattan utanför huset, även på vintern, och tränade. Nu för tiden skippar han presenningar och tränar inomhus istället – vilket har gett utdelning. Mikael har ett fullspäckat record:
2010 vann Mikael Knutsson guld på FILA VM i Krakow (-110kg) och en bronsmedalj med Gi (-110kg)

2011 vann Mikael ett EM guld i Odessa och ett VM silver i Belgrad (-110kg)

2012 vann Mikael ett EM guld i Bryssel och VM guld i Krakow (-100kg)

2013 vann Mikael ett EM brons i Budapest och ett VM Brons i Kanada (-100kg)

Dessutom var Mikael i år nominerad till GPs sportpris och har tre år i rad varit nominerad till Ӂrets mästare” på kampsportsgalan. 

Vi önskar Mikael ett stort lycka till!


Gladius-grapplern Robin Halfvordsson gör en gedigen analys av startfältet för -99 kg, där Mikael Knutsson deltar, på sin blogg  ***startfältsanalys***

Här är deltagarlistan för Mikaels klass:

1. Dean Lister (vinnare av ADCC World Championship 2011). 

2. Allan Drueco (vinnare av ADCC Asia–Pacific Championship 2012)

3. Tomazs Narkun (vinnare av ADCC European Championship 2012)

4. Kamil Umiński (vinnare av ADCC European Championship 2013)

5. James Puopolo (vinnare av ADCC North American Championship 2013)

6. Yukiyasu Ozawa (Vinnare av ADCC Asian Championship 2013)

7. Mikael Knutsson 

8. Abdula Isaev 

9. Cristiano Lazzarini 

10. Henry Jorge Martin Ottaviano 

11. Alan Belcher 

12. Ezra Lenon 

13. Jia Jing Yang 

14. Joao Assis

15.

16.

//Ammi Mobacken