Fokus på August Wallén inför the Zone FC 12

Din motståndare är Jean-Francois Lenogue, Frankrike. Vad vet du om honom?

Jag skulle mött honom förra året på the Zone FC 11 men jag fick tyvärr ställa in på grund av ischias. Lenogue vann då över Martin Wojcek, trots en knäskada. Lenogue är en duktig kampsportare som är väldigt rörlig. Han har bra fotarbete med mycket sparkar. Han kanske inte är så bra på marken men troligtvis svår att ta ner och dessutom bra på att ställa sig upp, så risk finns att bränna ur sig. Han har stor matchvana då han gått 30 matcher. I sitt record har han 14 förluster – men det är inga dåliga fighters han har förlorat mot.

 

Vilken bakgrund har du och när kom du till Gladius?

Jag började träna judo och jujutsu vid 11-12 års ålder, gick vid 15 över till Kyokushinkai karate och till thaiboxning när jag var 16. Jag blev en sökare som åkte runt i Sverige på diverse läger. När jag efter att ha sett UFC på video åkte till USA sommaren -95 för att lära mig mer, kände jag att jag hittat hem! Jag hade en egen klubb på på Hisingen där vi körde mma eller som det då kallades shootfighting, vale tudo, nhb.  -98 flyttade vi till Kungshöjd men växte ur lokalerna rätt snabbt. Ã…r 2000 skrevs avtal för lokalen som kom att bli Fighter Centre. Klubben hette tidigare Lupus MMA men blev Gladius MMA från 2005 – så jag har varit med från start kan man säga.

Hur tävlingserfaren är du?

Inte så värst. Jag har 6 vinster på 7 proffsmatcher plus ett gäng amatörmatcher i bagaget, totalt 16 matcher tror jag. Den första proffsmatchen körde jag vid 36 års ålder. Jag kom fram till att om jag inte tog chansen skulle jag ångra mig resten av livet. Det är väldigt roligt att tävla, men just veckorna innan match kanske man inte håller med om det…

Jag har inga problem med att tävla själv och samtidigt ha hand om pro-gruppens upplägg. I början kunde det innebära stor stress och krävde mycket ansträngning att hålla koll på allt och alla, men efter några år föll det sig naturligt och nu innebär det inte någon mental spänning. Jag tänker jag inte på, det går av sig självt. På the Zone deltar sju fighters inklusive mig själv från Gladius pro-grupp.

Vad är det för skillnad på uppladdningen för den här matchen mot tidigare?

Det var så länge sedan att jag knappt minns det men tyvärr har det varit värre på många sett denna gången. Pga att det varit rätt turbulent runt mig som person så har uppladdningen inte varit optimal. Jag tror folk underskattar den negativa effekten av stress . Vid negativ stress är det svårt att hålla fokus på det som är viktigt inför match: träna hårt, ladda mentalt, varva ner, äta bra, sova etc. Men jag skrev på Facebook när jag för ett år sedan fick ställa in matchen att om det var humanly possible så skulle jag in i buren igen – och nu är det det.

Men träningsmässigt har det varit bättre uppladdning än någonsin! Gladius har fantastisk proffsträning, vi har hög kompetens, mer erfarenhet i upplägget, nyrenoverade lokaler optimalt byggda för mma-träning och många duktiga fighters. Det är väldigt bra gemenskap och bra stämning. Alla som kör är teamplayers.

Sedan får man inte glömma bort åldern, jag fyller 45 i november. Ã…terhämtningsförmågan är mycket dålig. Jag kan köra lika hårt som de andra men det tar mig ett dygn att återhämta mig medan de är pigga efter en kvart. Det är tufft!

Kör du någon viss diet inför the Zone?

Jag äter husmanskost men skär ner på kolhydrater. Innan passet äter jag lite kolhydrater men inte vid middagen på kvällen tex. Däremot dricker jag chokladmjölk efter varje pass och äter en banan vilket är bra för återhämtningen.  Jag är väldigt restriktiv vad gäller kosttillskott och gainers, vill inte riskera att få i mig något otillåtet. Jag äter alltid rätt bra och dessutom slutade jag för ett par år sedan att äta godis, så jag tänker inte så mycket på att jag är på diet. Jag ligger på rätt låg fettprocent för min ålder.

 

 Hur återhämtar du dig mellan träningarna?

Det existerar nästan inte någon fritid för mig. Generellt har jag väldigt lite ledig tid, även utan match i sikte. Jag gillar att promenera i naturen eller åka ut till havet och bada när säsongen tillåter. Att promenera runt Marstrandsön är en favorit. För mig som har ont om tid är tv-serier bra då de är på ca 45 minuter. Games of thrones, Suites, House of lies kan jag rekommendera. Mina barn älskar att se på film, vilket jag också gör, så det gör vi en del tillsammans.

Om det skulle göras en spelfilm om ditt liv – vem skulle spela dig i huvudrollen?

Al Pacino när han spelade i Djävulens advokat. Han är ju också gammal och elak…

Har du någon uppmaning till läsarna? Varför komma och kolla på dig i Lisebergshallen den 12e oktober?

Det är många bra matcher och ordentligt med action på The Zone.  Som åskådare tycker jag att du ska gå dit och få riktigt bra underhållning, sen gå på efterfesten på Valand då det brukar vara bra tryck på dem.  Det är viktigt att stötta alla galor som går i Sverige. Det är lågkonjuktur nu och av åtta regelbundna galor finns det bara 4 kvar. Jag tycker det är viktigt att vi ska kunna se mma live här i Sverige – och då måste åskådare vara på plats. Sverige ligger långt framme med bra fighter, men det förutsätter att det finns matcher att gå.

De som är lite osäkra på sporten bör också gå och titta för att bilda sig en egen uppfattning. Inte bara baserat på hörsägen eller från en trailer eller klipp på tv. Jag tycker det är viktigt att man själv får en helhetsbild baserad på egna erfarenheter.

//Ammi Mobacken