Fokus på Per Franklin inför the Zone FC 12

Din motståndare är Ylies Djiroun från Evolution Pancrace, Frankrike. Vad vet du om honom?

Jag vet inte så mycket om honom. Hans record är 5-2-0 och det ser ut som att han vunnit sina matcher på marken eller decision, så av den informationen så tror jag att han föredrar marken. Men jag hänger inte upp mig på det, allt kan hända. I slutändan kommer han komma dit ändå, oavsett om det är på knock eller submission!

 

Vilken bakgrund har du och när kom du till Gladius?

Jag har tränat i hela mitt liv och gått igenom många sporter före jag började med mma. Om jag inte tränar mår jag helt enkelt inte bra. Främst var det fotboll som gällde, som bäst i division 2, fram tills dess att jag skadade mitt knä. Jag gick då över till att bygga på gym men utan några direkta mål. Jag testade mma för första gången 2005 med en polare på en klubb i Majorna. Det blev ett abrupt slut när jag drog knäet ur led på första passet!

2006 åkte jag jorden runt med en polare och testade då mma igen på Martial Art i Brisbane. Vi körde pass där 2-3 ggr i veckan under ett tag. Man fick hoppa in på passen och blev runtkastad och jag försökte nog mest muskla mig ur det. Jag kände att det var självklart att jag ville fortsätta med detta när jag kom hem till Sverige igen. Så 2007 valde jag att börja på Gladius, på grund av att det verkade vara den mest organiserade och strukturerade klubben.

Jag började träna för att tävla – självklart! Jag ser inte mma som en individualistsport utan som en teamsport! Du är inte något utan dina klubbkamrater – jag kan inte stå här själv och svinga mot ett låtsasspöke. Man är aldrig själv, inte ens i buren – då har du dina coacher med dig och publiken runt om.

Hur tävlingserfaren är du?

Jag känner mig rätt erfaren med fem vinster på sju proffsmatcher. Jag har vunnit mestadels på submission då jag ofta har ett överläge på marken på grund av min styrka. Jag har ett bra driv och är positionsstark på marken. Men jag har absolut inget emot stående, jag känner mig allround. Allra helst vill jag vinna på knock – då är det en definitiv vinst!

Jag har haft ett matchuppehåll på över 6 månader. Nu är jag rejält sugen! Men det har varit rätt skönt med ett avbrott efter match. Jag har hunnit med att softa, vilket varit positivt! Jag gick fem matcher under mitt första år som proffs, då fanns det inte tid för avslappning. Men jag gillar tempo, bra att slippa tänka efter och bara köra på.

Jag har drivet, viljan att nå högre höjder och att prestera. Alla matcher och alla vinster tar mig uppåt och det är driv nog.  Så länge det går bra på träningar och så länge jag känner mig hel och frisk, vill jag gå matcher!

Är det någon skillnad på uppladdningen på denna match mot tidigare? Hur känns din form?

Inför denna match har jag hunnit med att bättra på det som behövdes jobbas på. Uthållighet, explosivitet och kondition har varit i fokus.  Vi har ett koncept i Gladius Progrupp som vi kör på med ca 5 pass mma i veckan och under sista fasen kör vi dubbla pass per dag då vi även lägger in rena fyspass på morgonen. Jag har även kört prehab då tränar jag upp de muskelgrupper som är svagare samt de tekniker som behövs förbättras.  Under ett lite längre uppehåll har man även tid att kunna ändra sin stil, många vet ju hur man kör och på vilket sätt. Om det går lite längre tid mellan matcherna har man tid att ändra sin fightingstil så att man inte blir lika lättläst, eller att träna in nått nytt. Vad jag har satsat på vill jag inte avslöja före match!

Formen blir bättre och bättre. Det börjar ta sig ju mer disciplinerad jag blir och ju närmare match jag kommer.

Kör du någon viss diet inför the Zone?

Nej, ingen diet. Jag försöker käka så bra som möjligt. Mår magen bra mår kroppen bra. Jag tänker på att äta nyttig basmat. Mestadels är det min tjej som lagar maten, och hon är duktig!  Jag tror på husmanskost före dieter – utan tvekan! Â

Det brukar vara lugnt att gå ner de sista kilona inför invägning. Det fixar sig sista veckan då de bara rasar av.Â

Hur återhämtar du dig mellan träningarna?

Jag har inte så mycket extratid efter jobb och träning. Och det finns inte energi över till att göra andra grejor – man måste hela tiden tänka på att sova ordentligt, äta rätt mat etc.

Jag har känt att jag måste offra nått för att vinna. Så denna gång har jag stängt in mig hemma en hel del och fokuserat på matchen. Att umgås med kompisar har fått skjutas åt sidan – jag har hållit mig borta från ”frestelser”. Â

Om det skulle göras en spelfilm om ditt liv – vem skulle spela dig i huvudrullen?

Jag vet inte faktiskt. Jag tror inte det skulle finnas någon som skulle klara av att spela mig.

Har du någon uppmaning till läsarna? Varför komma och kolla? 

För att mma är världens mest växande sport – det kommer ta över våran framtid. Lika bra att lära sig sporten. Och the Zone har varit länge i Göteborg och är en mycket bra gala. Så nu är det dags att komma och stötta våra fighters för att kolla in vad det handlar om.

Min match kommer bli en explosiv match. Det kommer bli krig – med mig som vinnare i slutet!

//Ammi Mobacken