Fokus på Binh Son Le inför The Zone FC 12

Din motståndare är Samir Faiddine, 20 år från Frankrike. Vad vet du om honom?

Inte så mycket, mer än att vi möts i bantamvikt dvs 61, 2 kg och han har liksom jag vinst från sin proffsmatch i bagaget. Jag har sett den matchen; han verkar både snabb och atletiskt.

Vilken bakgrund har du och när kom du till Gladius?

Jag tränade Shotokan-karate när jag var yngre och bodde i Skåne. Det var ingen fullkontakt utan poängkarate. Intresset höll bara i ca två år innan jag tröttnade. Det var först när jag flyttade till Göteborg som jag började intressera mig för mma och började träna på Gladius för ungefär 4 år sedan. Idag är jag 24 år. På Gladius började jag med mma men körde även ett tag BJJpass. Jag skulle gärna vilja fortsätta köra BJJ som komplement till mma men tyvärr hinner jag inte med det i dagsläget utan satsar hellre på att maxa konditionen.

Hur tävlingserfaren är du?

Jag har en del tävlingar i Shootfighting och amatör-MMA i bagaget, vilket känns tryggt. Jag började tävla 2011 och då i Shootfighting där jag gick 7 st matcher – alla vinster. I amatör-MMA har jag gått 6 matcher och vunnit hälften. I maj gick jag min debutmatch i proffs-MMA, och vann med siffrorna 3-0.

Vad är det för skillnad på uppladdningen för din andra mma-match mot proffsdebuten? 

Inför förra matchen var jag rätt nervös, visste inte riktigt vad jag hade att vänta mig. Nu känner jag mig mer säker och trygg i mitt träningsupplägg. Jag vill inte avslöja för mycket, men jag kan ju informera om att jag jobbar både med teknik och kondition. Jag märkte att det var stor skillnad på amatör-match med två ronder och proffs med ytterligare en rond. Till The Zone vill jag toppa konditionen, så det blir en hel del fyspass utöver mina mma-teknikpass. Jag har också lärt mig att planera in vilodagar samt se till att få ordentligt med sömn – allt för att vara riktigt på hugget på varje pass.

Kör du någon viss diet inför the Zone?

Här har jag också tagit lärdom från debutmatchen där jag droppade vikt lite väl tight inför matchen. Denna gången väljer jag istället att redan nu anpassa maten. Det blir mest grönsaker, kött och mycket proteinshakes – ingen skräpmat. På detta sätt slipper jag tokbanta på slutet, vilket känns som ett smart upplägg. Men det är inget vidare kul direkt…

Hur återhämtar du dig mellan träningarna?

TV-spel, och så kollar jag på alla möjliga serier, allt från Game of thrones till Breaking bad. Jag kan verkligen rekommendera Workaholics och Community. Dessutom kollar jag också en del på high profile matcher inom mma, men även vissa fotbollsmatcher. 

Om det skulle göras en spelfilm om ditt liv – vem skulle spela dig i huvudrollen?

Då måste det nog vara Jackie Chan

Har du någon uppmaning till läsarna? Varför ska de komma och kolla på dig i Lisebergshallen? 

Jag känner mer press på mig om det är mycket folk och dessutom folk jag känner. Det är kul att höra när publiken hejar. Folk bör komma för MMA är kul! Det är mycket roligare live än på tv. Kom och kolla, testa och se om du gillar det – de festa blir hooked!

På fotot är Binh omringad med några av sina träningskompisar: Amin (som gör sin proffsdebut på The Zone FC 12- Kamikaze), Sultan, Linus, Nermin och Renato.

//Ammi Mobacken