Elina Nilsson satsar på EM i Portugal

Elina Nilsson är en av Sveriges mest meriterade thaiboxare. Hon har en fantastisk meritlista som toppas av två VM guld. I sommar kommer hon att delta i IFMA-EMF European Championships Muay Thai. Elina fångas för en intervju på Fighter Centre innan hon instruerar ett av FMTs sommarträningspass. Läs mer ->

Hej Elina! Kul att du åter instruerar på FMT! Det har du inte gjort på ett tag?

-Tack! Det är väldigt roligt att vara tillbaka och instruera igen. 

Elina har under två år studerat i Stockholm men har nu flyttat hem till Göteborg igen. Under hela sin Stockholmsperiod har hon ändå rätt ofta varit synlig på västkusten. Detta genom att hon kontinuerligt har tränat med Gladius Pro som också håller till på Fighter Centre och tränat med sin coach August Wallèn. Nu under sommaren är hon en av FMTs instruktörer som håller i passen för de klubbmedlemmar som vill utnyttja sommaren för träning innan sommarlovet infinner sig.

Elina har tränat och tävlat i MMA och thaiboxning sedan 2004 där thaiboxningen från början var ett komplement för att få till fler matcher. Ett komplement som visat sig tagit mer utrymmer i takt med framgångar. Elina har tagit medalj i alla stora thaiboxningsmästerskap såsom SM (2 guld), NM (1 guld), EM (1 guld), och VM (1 brons, 1 silver, 2 guld).

-Jag älskar att tävla och vill ständigt möta nya utmaningar och såväl MMA som thaiboxning passar mig därför utmärkt. 

MMA (Mixed Martial Arts) är alla fighttekniker tillåtna; boxning, brottning, jiu-jitsu, judo och karate. 

-I år var planen att försvara mitt VM-guld för tredje året i rad men tyvärr grusades dessa planer då det inte arrangeras något VM i år. Därför satsar jag hårt på EM i -71 kg i Portugal och NM i Köpenhamn i -71 kg.

August har varit Elinas coach sedan år 2004, i såväl MMA som thaiboxning, och han åker även med till Portugal. De får fint sällskap i FMTs andra världsmästarinna Jennifer Österlin (-67 kg) som också är uttagen att representera svenska landslaget på EM och i hennes coach Jens Fredholm.  Det bli alltså ett starkt team från FMT som i slutet av juli sticker iväg för att jaga nya medaljer!

Aktiv inom FMT

Trots att Elina inte bott i Göteborg har hon ändå varit aktiv inom FMT. Hon har under flera år ansvarat för koordinering av klubbmedlemmars tävlingsanmälningar (förutom FMT Open och Muay Thai Arena). Hon har även tilldelats rollen som FMTs utbildningssamordnare. Det är viktigt att klubbens instruktörer ständigt uppdaterar och förnyar sina kunskaper och Elina håller koll på utbildningsutbudet och anmälningar till detta. I augusti hålls SUF kursen (Stand Up Fighting) på Fighter Centre där även Elina kommer delta. Det är en mycket gedigen och grundlig utbildning som är obligatorisk för alla instruktörer på FMT samt erbjuds de som tränar i tävlingsgruppen FC. 

Elina har varit flitig besökande på renoveringen av Fighter Centre

Förutom att hon nu tränat extremt hårt inför EM och instruerat på FMTs sommarträningspass har hon varit närvarande på många av de tillfällen som getts för renovering av Gladius Pro MMA sal och FMTs FC sal. Elina betonar hur viktigt det är att vara delaktig.  

-Att hjälpa till att bygga och vara del av centret är roligt och känns viktigt då det kommer alla till del och renoveringen bland annat sker i salar som jag flitigt kommer utnyttja. Det är också bra för gemenskapen och samhörigheten. 

Funkar det att tävla och träna i två discipliner som thaiboxning och MMA?

-Ja, absolut. Jag lägger det mesta av min tid och satsning på MMA men det fungerar utmärkt att köra på i två stilar. 

Elina ses flitigt med pro-gruppen på Gladius MMA där August Wallèn är huvudansvarig för träningen och hon var Sveriges första kvinnliga MMA proffs. Senaste MMA-matchen Elina gick var på Invicta Fighting Championship i Kansas City USA som är den största tjej MMA promotion i världen efter UFC där numera även tjejer kan matcha. Elina hoppas och laddar för nästa MMA-match på svensk mark som troligtvis blir i oktober. Förutom MMA och thaiboxning kör Elina förstås också kondition och uppbyggande fysträning samt försöker få in boxningspass på Fighter Centres City Boxning. Några rena boxningstävlingar kommer hon inte satsa på framöver men hon har ett flertal boxningsvinster i bakfickan också.

Hur hittar du drivkraften? Du har ju redan vunnit så många mästerskap – vad är det som driver dig och ger dig ny motivation gång på gång?  

-Jag älskar att träna och gör så sex dagar i veckan – året om. Jag har också alltid varit väldigt förtjust i tävlingsmomentet och har så länge jag kan minnas alltid tränat idrotter som jag kunnat tävla i. Jag jobbar heltid och får anpassa mina dagar och träningstider därefter vilket innebär att jag går upp kl. 04.20 varje morgon för att hinna med ett ordentligt morgonpass innan jobbet. Efter jobbet bär det av till Fighter Centre direkt för kvällspasset. 

Och detta sex dagar i veckan! Då måste man verkligen gilla det man gör! Det går inte att köra på halvhjärtat utan det är all in som gäller för Elina. Att toppa träningen med tävlingar är verkligen det Elina gillar och hon berättar att mästerskap är extra roliga. 

-Det känns roligt och stort att få representera landslaget och vi har dessutom haft med flera fighters från FMT. Det är också speciellt att ta hem titlar. 

Sin reslust får hon dessutom förenat med allt tävlande.

-Snacka om win-win!

Elina har mycket tävlingserfarenhet sedan barnsben då hon sysslat med idrott, träning och tävling sedan 5 års ålder. Innan kampsporten tränade och tävlade hon i orientering, terränglöpning, friidrott och ridsport. Idrott är en livsstil för Elina. 

SVT gjorde förra året en programserie i tre delar som följer en kämpe i någon av samhällets lager. Ett avsnitt följde Elina och riktade in sig på att hon är en av få kvinnor i Sverige som offrat mycket för att kunna satsa på sin idrott som på många sätt fortfarande är kontroversiell. Hon ÄR verkligen en kämpe som tränar hårt, sex dagar i veckan och inför matcher flera pass om dagen. Tyvärr ligger inte ”Kämpar” tillgänglig på SVTPlay, men däremot ett reportage om Elina filmat på Fighter Centre med titeln ”Hon är förebilden i sporten där Sverige är världsbäst”.  Väl värt att kolla in!

Ditt träningsupplägg?

-August (Wallèn) står för min träningsplanering och han anpassar den efter mina utvecklingsområden och till vilken tävling som ligger närmst i planeringen. 

Elina ligger på en konstant hög träningsnivå så när det är 8 veckor kvar till match ökar hon intensiteten och vassar formen. Elina har i stort sett inga träningsuppehåll utan tränar alltid mycket och behöver därför inte optimera sin träning under längre tid än så när det närmar sig match.  

Träningsupplägget är bestämt när matchträningen drar igång och då finns det inga utrymmen för utsvävningar. De få vilodagarna är inplanerade och schemalagda och all fokus är på idrottsprestationen. Årets semester planerades in och anpassades efter EM och NM som går tre veckor senare.

-Träningen blir mer specifikt upplagd inför matcher. Den mesta tiden läggs på sparring, mitts och säck och annan explosivitetsträning. Tidsintervallerna är till exempel anpassade efter rondtiden som på VM, EM och NM är 3*3 minuter.  Mellan mina matcher är det mer fokus på uppbyggnadsträning. Då lägger jag mer tid på styrka och områden som behöver förbättras. 

Förväntningar på EM? Har du koll på motståndarna?

-När det är fråga om mästerskap är det såklart flera fighters man känner igen, som återkommer år efter år, men det är också alltid nya talanger med. Man får ta som det kommer. Det brukar vara lite stökigt på IFMA-turneringar och jag har lärt mig med åren att det är nödvändigt att göra en sak i taget och vara anpassningsbar. Efter invägning lägger jag tid på att återhämta mig och slappna av och inväntar därefter första match och besked om första motståndare. 

Eftersom det i år inte blir något VM hoppas Elina på att det kommer satsa ordentligt på EM och att det blir många tjejer i varje viktklass. Det kommer oavsett bli tuffa matcher och största motståndet ser Elina traditionsenligt hos Ryssland, Vitryssland, Finland och Kroatien. Det tillkommer alltid nya debuterande mästerskapsfighters men de motståndare som Elina och August känner igen håller de koll på. Elina berättar att de även studerar motståndare på plats. De försöker se motståndares matcher eller ber någon att filma för att kunna kolla in när tillfälle ges. 

Elina gillar att vara del av landslaget. I laget hjälps man åt med allt och det är väldigt bra sammanhållning. Även de nordiska länderna brukar hålla ihop. Det handlar om allt från att vätskebanta ihop, åka till och från arenan, sitta tillsammans på arenan, stötta och supporta före, under och efter matcher och helt enkelt bara umgås och utforska staden man bor i – i den mån det finns tid. 

Hur hämtar du energi?

-Jag har i princip ingen ledig tid så därför försöker att göra sådant jag verkligen tycker om när jag har tid över. Jag älskar film och går gärna på bio. Jag trivs i naturen och spenderar gärna tid i skogen eller vid havet.  Jag försöker också hinna med de vänner jag har som inte är kopplade till kampsporten och som jag tyvärr inte hinner med så mycket som jag skulle vilja. 

Troligtvis kommer Elina att bunkra upp med lite filmer med sig på resan till Portugal!

Ett stort lycka till på EM i Portugal önskas Elina av FMT!

//Ammi Mobacken

Publicerad: