Jennifer Österlin inför Muay Thai EM i Portugal

Det är lätt att tro att Jennifer har en bakgrund inom kampsport eftersom hon fick en sådan raketstart på karriären. Men sanningen är att hon var helt novis när hon första gången för drygt 4 år sedan steg in på Fighter Centre för sitt första thaiboxningspass. Före det var hon hästtjej – vilket säkerligen ligger till grund för hennes fina grundfysik. Att som liten tjej mocka stall och balansera fulla skottkärror på smala plankor längst ut på gödselstacken innan man kan tömma dem ger grymma muskler, fokusering och envishet! Nått som Jennifer har en hel del av!

Hur kom det sig att du valde att börja med just thaiboxning?

Jennifer ville ha en förändring och kände för att prova nått nytt som var utmanande. Hon kände sig lockad av thai- eller kickboxning och sökte på nätet efter klubbar i Göteborg. Via Fighter Centres hemsida fastnade hon för FMT. Thaiboxning verkade vara mest allsidig träning och FMT hade många schemalagda träningstillfällen att välja mellan. Jennifer gillade att det fanns många pass, att det verkade vara ordning och reda på klubben samt att det var ordentligt uppstyrt jämför med andra klubbar. Dessutom ligger Fighter Centre bra till centralt mitt i Göteborg. En bekant till Jennifer visade vägen till första passet, men hon gick dit själv –  fylld med fördomar om att stället skulle bestå av supervältränade 18-åringar i bar överkropp. Hon blev glatt överraskad över att det var många ”vanliga” människor som tränade där. Och fördomen var just bara en fördom. Jennifer hittade vänner direkt och kände att med thaiboxning och FMT skulle hon fortsätta med. Som nykomlig blev hon väl omhändertagen och det var en mycket god stämning i gruppen. Hon ångrar inte en sekund att hon tog steget och började på FMT för ett par år sedan!

Hur får du tid med all träning?

Jennifer har ett pressat schema för att få ihop jobb, träning, mat, sömn, sociala aktiviteter etc. Jennifer arbetar som programmerare på heltid på en konsultbyrå, så träning får planeras före och efter arbetstid. Just nu lämnas det inte mycket rum för spontana utsvävningar…

Trots världsmästartitlar finns det tyvärr inga feta sponsorkontrakt inom thaiboxning som erbjuder guld och gröna skogar så att utövaren kan koncentrera sig på sin sport. Men det är inget Jennifer hänger läpp för. Hon har istället blivit en mästare på logistik och schemalägger sina dagar minutiöst för att få det att gå ihop. 

Men helt utan sponsorer är hon inte; MM Sports hjälper henne med kosttillskott och träningskläder.   Hon har fri tillgång till Nordic Welness gym och gruppträningspass.  WestCoast4 med PT Björn Rhodin står för viss del av hennes fysträning, kostupplägg och återhämtningsbehandlingar. Och utöver detta sponsrar FMT. Klubben står för själva thaiboxningen; teknik och sparringpass samt fysträning. Vid stora tävlingar som EM är det hemmaklubben och inte landslaget, som står för mesta delen av tävlingskostnader såsom anmälningsavgifter, res- och hotellkostnader.  Många klubbar har inte råd med detta men FMT satsar på sina tävlande fighters, och det är en förutsättning för att de ska kunna åka på alla stora tävlingar. Och med FMT i ryggen har Jennifer kommit hem med medalj efter medalj!

Hur ser en ”normal” träningsvecka ut för dig nu i sluttampen inför EM?

Uppladdningen inför EM har denna gång varit rätt lång för Jennifer. Normalt är att börja ca 16 veckor innan ett stort mästerskap för att hinna toppa.  8-12 veckor är minimum anser Jennifer, men det är bättre att ha lite längre tid på sig att lägga upp ett optimalt schema än att behöva stressa sig fram till toppform.

Jennifer kör ca 9-12 pass i veckan beroende på vilken fas hon befinner sig i. Passen består av intervall, förbränningsträning, gymträning, bålträning, rena thaipass med inriktning på teknik eller ren sparring. Av alla träningspass kör hon ca 5 pass thaiboxning i veckan. Detta gör att Jennifer behåller lusten till thaiboxning och håller längre. Smart upplägg!

Du tävlar i -67 kg – har din syn på kost ändrats mycket sen du började tävla?

Väldigt mycket! Jennifer har blivit mer medveten om vad hon sätter i sig. Det gäller att optimera kostplanen för prestation, samtidigt ska den passa in för den vikt du ska ligga i. När man tävlar på den här nivån som Jennifer gör är kosten en otroligt viktig del av prestationen. Man måste äta rätt för sin kroppstyp och för den fas av träning man för tillfället befinner sig i. Uppbyggnadsfas, normalfas, återhållning inför mästerskap har alla olika matintag. Vid frågan om hon inte saknar att kunna åka till Triumf och vräka i sig en stor 5-kulorsglass en varm sommardag svarar hon att hon nu prioriterar andra saker än just glass. Hon föredrar något som ger henne grund för bra näring och bra energi och då kanske inte glass är det som kommer högst veckorna innan EM.

Jennifers råd inför tävlingar är att vara smart med kosten istället för att hårdbanta!

Har du koll på vilka dina motståndare blir i EM?

EM är en stor tävling som pågår under en knapp vecka med många deltagare från hela Europa, denna gång i Lissabon i Portugal. Det kan upplevas som rätt rörigt med många stressade fighters och coacher med olika nationaliteter, vissa språkproblem och kanske inte samma struktur och ordning som vi är vana vid i Sverige. Invägning sker inför varje match. Man vet inte vem som blir motståndare förrän lottdragningen är gjord. Det är dessutom inte ovanligt med ändringar i schemat. Du vet i bästa fall på kvällen innan om du ska gå match dagen efter. Och ibland först på natten före matchdag. Och då har du invägning om ett par timmar… Detta gör att du måste ligga rätt i vikt och hålla fokus hela tiden, vilken är extremt påfrestande.

Jens Fredholm och August Wallén åker med från FMT som coacher till Jennifer och fighterna Elina Nilsson. Jens är den som får hålla koll på alla detaljer för Jennifer. Jens tränar Jennifer på Fighter Centre och kan hennes game utan och innan. Han är den som lägger upp strategin och kollar in motståndaren. Matchtaktiken lägger de upp tillsammans, sen har Jens koll från ringhörnan under matchen. Vid rondvilan Jennifer ger sin syn på hur ronden gått och Jens sin. Utifrån detta bestämmer de hur nästa rond ska gå tillväga. Jennifer uppskattar att kunna fokusera på själva fightingen och låta Jens ta hand om det praktiska samt strategin inför varje match. Och det samarbetet har ju belönat sig riktigt bra på tidigare tävlingar!

Skillnad detta EM mot förra?

Matchtiden i detta EM har ändrats från att ha varit 4×2 minuter till att nu ligga på 3×3 minuter. Detta innebär inte någon större förändring tycker Jennifer, utan hon har anpassat sitt game mot detta.

Största skillnaden för Jennifer är att hon vet mer vad hon har att vänta. Då hon har fått rutin från de två större turneringar hon tidigare varit med på vet hon lite mer vad hon har att förvänta sig.  Jennifer tycker dock att det känns lugnande att veta att det är rörigt, att hon inte får all information i förväg och kan förhoppningsvis slappna av och njuta av arrangemanget lite mer denna gång.

Förväntningarna på henne är större än förra året då hon nu ska försvara sitt guld men Jennifer tycker att det känns bra. Hon har ett gott stöd från klubben. Hon vill gärna passa på att tacka alla klubbkompisar som hjälpt till med sparring och träning på centret, trots att solen och sommaren lockat utanför!

Mål efter EM?

Jennifer önskar såklart att allt går bra på EM och hon inte får dras med några skador därifrån. Hon hoppas på Nordiska Mästerskapen i slutet av augusti, men inget är bestämt angående detta än.

Hon fortsätter under hösten att träna i FMTs tävlingsgrupp FC , samt kompletterar med boxning i City Boxning, även detta på Fighter Centre, när tillfälle ges. Jennifer drar till Thailand i början av vintern för skön omställning mot Göteborgs mörka dagar. Ja det kommer ju inte blir någon direkt vila för Jennifer i Thailand men miljöombyte och träning i annat klimat låter som en bra morot.

FMT önskar Jennifer stort lycka till på EM i Portugal.

//Ammi Mobacken

Publicerad: