FC-vad är det för nått?

FC står för Full Contact eftersom det är på den nivån denna grupp tävlar i. Gruppen består av ca 30 personer som kör gruppträning 4 ggr/vecka. Men det stoppar inte där, den individuella träningen varierar men upp till ca 10-12 pass i veckan inklusive styrka under tävlingsuppladdning bör deltagarna få till. Instruktörer för gruppen är Jens Fredholm, Anders Eriksson och Per Liljekvist som alla är nöjda över att FC till hösten håller till i nyrenoverad sal på Fighter Centres övervåning. Salen ligger i anslutning till gymet så passen kan smidigt samordnas med extra fys för att maximera varje träning.

Skillnad på att vara med i FC från FMTs övriga pass på avancerad nivå är att man har en uttalad ambition att tävla på en hög nivå i thaiboxning. I och med det så ställs vissa krav för att du ska ha en möjlighet att nå dina mål. T ex att tävla eftersom det utvecklar dig allra mest men även obligatorisk närvaro osv. Klubben sponsrar även tävlingsresor i större utsträckning vilket är extrem viktigt och fantastisk backup eftersom det kan bli dyra resor i större sammanhang.

En annan skillnad är också inställningen. I en avancerad grupp är många duktiga tekniskt men väljer att se det som en kul motionsform med utmanande sparring. En förutsättning för att man ska träna i FC-gruppen är att man har god kondition och är en bra sparringpartner samt självklart har en ambition att nå långt inom thaiboxning.  De som är över tjugo ser vi gärna har ett par matcher i ryggen och är redo att tävla omgående, de som är junior eller 18-20 är ambitionen det viktigaste och inte erfarenheten.

Gruppens medlemmar hjälps även med kost- och träningsupplägg vilket är extremt viktigt inför matcher. De flesta som tränar i FC-gruppen är unga och har därför en chans att träna upp sig till en bra nivå inom ett par år. Vi har även ett par äldre medlemmar som fungerar som coacher och sparringhjälp till de som skall tävla.

Tävlingar sker ca en gång i månaden om man inte är skadad eller har andra förhinder. Tävlar man inte själv hjälper man till som sparringspartner inför matcher och åker med som chaufför samt coachar på andras matcher. Många i FC gruppen arbetar även som instruktörer på FMT. Medlemmar i FC får mycket i form av träning, instruktörer, resor, tävlingar etc men ger tillbaka till klubben då de hjälper till med coachning på tävlingar, hjälper till vid matchsparring, ställer upp på uppvisningar – och inspirerar samt motiverar övriga medlemmar till att våga ta steget in i ringen.

Vi har haft en mycket fin tävlingsperiod period bakom oss med många vinster under vårterminen. Närmast ligger Muay Thai EM i Portugal i slutet av juli då regerande världmästarna Elina Nilsson och Jennifer Österlin från FMTs FC grupp ingår i Sveriges landslagsgrupp.

Det finns ingen uttagning till FC. Har man en ambition att elitsatsa och gå fullkontaktsmatcher så är detta rätt grupp att träna i. Det är dock viktigt att individen uppnått en viss teknisk nivå eftersom teknik och drillar kan gå helt förbi en ifall man inte kan utföra dem korrekt. Instruktörerna i de avancerade grupperna håller ständigt utkik efter lämpliga kandidater. Så låter FC något för dig? Satsa på att hålla närvaron hög, var med på klubbens matchsparringar och börja tävla i D-nivå! 


//Ammi Mobacken

Publicerad: