Färsk intervju med Dean Lister

Möter upp trefaldige ADCC-guldmedaljören och MMA-fightern Dean Lister utanför Fighter Centre. Lister är iklädd tshirt och öppen hoodie i den kyliga tretton grader kalla måndagskvällen. Vi tar en kort promenad och slår oss ner vid ett hörnbord i en avslappnad restaurang efter Listers andra träningspass för dagen. Han är trött men trivs bra i Sverige säger han. Det slår mig genast hur intresserad Lister är av andra kulturer och språk. Knappt har vi satt oss tillrätta innan Lister börjat tilltala servitören på fyra-fem olika språk. Lister har en utpräglad sydamerikansk sida till sin person, då han växte upp i många olika länder och talar fem språk flytande. Han försöker sig på några knackiga fraser på svenska innan vi beställer in mat och pratar vidare. 

Hej Dean Lister, kul att du besöker vår klubb. Hur kommer det sig att du är här? 

Tack så mycket, det är kul att vara här igen! Jag besöker Fighter Centre och Gladius MMA för att träna med August Wallén, Mikael Knutsson och för att coacha UFC-fightern Besam Yousef.

– Jag har varit i Sverige ett par gånger tidigare. Första gången jag var här reste jag runt i Europa med metalbandet Korn. Min upplevelse är att svenskarna är väldigt gästvänliga och trevliga. Men på portugisiska säger vi att svenskarna är lite kalla. Ni kindpussas inte och tar inte i varandra i samma utsträckning som i andra kulturer. 

– Jag tränar på Gladius MMA i ett par dagar för att coacha Besam Yousef som har UFC-match på gång. Besam har ett grymt bra stående game och är även farlig på marken. Jag sparrades även med Mikael Knutsson tidigare idag. Han är en riktigt bra kille, han bodde hos mig när han tränade i San Diego i somras. Han är väldigt ödmjuk och väldigt talangfull. Knutsson är en stor kille, men hans game är mycket rörligt och han vågar ta risker och gå på submissions. Det är viktigt att man har det, för att bli bäst. De flesta större killarna ligger bara stilla och håller. Svenskarna håller en mycket bra nivå på grapplingen, det är kul att se. Internationellt sett är nivån riktigt bra. Killar som Knutsson ser man väldigt sällan. Väldigt sällan.

August Wallén har gjort ett riktigt bra jobb för sporten i Sverige och på Gladius. Han är en bra kille verkligen och en jävel på grapplingen också. 

Dean Lister stannar upp, äter ett par tuggor, skålar med mig på utmärkt svenska innan han fortsätter;

– Jag tror Besam har en riktigt bra chans den 6 april (UFC Sweden). Om jag kan hjälpa honom med något före match skulle jag gladeligen göra det. Han har ett grymt stand up. Du vet, liksom inom boxningen så finns det i såväl grappling som MMA två olika typer av fighters. Kanske är du den som vill hålla dig på avstånd och bara plocka poäng. Eller så är du en riktig puncher som kan gå in för att avsluta matchen. Besam kan göra det. 

Hur ser du på din framtid?

Jag hade en tuff tid när jag fightades i UFC. Jag hade ett dåligt förhållande och blev distraherad. Det är viktigt att ha någon som står vid ens sida och stöttar en. Det har jag lärt mig. Jag har tagit hem ADCC tre gånger. Jag siktar definitivt på att fightas mer. Jag är 37 år nu och jag kanske lägger av att fightas om kanske 8-10 år, men jag kommer aldrig sluta instruera. Är du en duktig instruktör och slutar instruera så dör du. Du kan inte bara sitta framför TV:n och lämna det bakom dig. Jag är sådan som person. Jag lär ut. Jag har min klubb i San Diego och den är mycket framgångsrik. Vi har många bra fighters och många bra kvinnliga fighters också. Den sidan växer mycket och det är kul! 

Du har ett farligt halvguards-game och riktigt giftiga benlås. Är heelhooken din absoluta favoritsubmission?

– Well, ja. Det är rätt skönt du vet, jag tar ut alla på den. Gamla som unga. Nej men skämt åsido, den är riktigt bra och en favorit. Jag går alltid för submission. Alltid. Jag ställer inte upp i tävlingar med konstiga poängsystem. Det här en idrott, men det är lika mycket en konstform. Jag gillar upplägg där man submittar och vinner. Det blir så definitivt och så rent.

Publicerad: