Rapport 3 från Australien

Här är en kort sammanfattning av tävlingen Spartan 13 som gick av stapeln den 18:e maj. Matt Cooper, Andrew Spicht och Matthew Cain gick MMA-matcher, och det gick väl över det hela taget rätt bra. Cain vann med en kimura från side control i tredje ronden och Andrew krigade på stående hela matchen och vann på TKO av att hans motståndare int e kunde stödja sig på ena benet längre. Cooper tappade tyvärr efter 30 sekunder på KO. Han blev knockad när han hade sin brasilianska motståndare från butterfly guard, ingen såg riktigt vad som hände, men knockad blev han iallafall.

Han ska dock ha stor credit för en storslagen entré. Alla som gick till ringen hade hård musik, dunkel belysning och en allmänt farlig attityd. Matt ”Playboy” Cooper inledde sin entré med ett par vitklädda capoeira dansare dansandes framför hans brasilianska motståndare, ett par brasilianska dansöser på scenen följt av en liten dans av honom själv innan han hoppade in i ringen i sina silverfärgade tights med capoeiramusik ekandes i lokalen.
Över det hela taget var det en mycket intressant tävling med många utövare från olika länder, däribland Japan, Brasilien, England, Schweiz.

Klubben har fått en utökning av utövare, då den andra klubben i Brisbane lades ner för att tränaren åkte utomlands. Många nya utövare gör klasserna lite större, vilket är kul eftersom man får rulla med folk med annorlunda bakgrunder. Trots detta händer det att klasserna är väldigt små, vilket ger en bra möjlighet att ställa frågor och öva på teknikerna man lär sig.Överlag så är min uppfattning om kampsportandet här i Australien att det inte är alls lika utbrett som i Sverige. Brisbane är en storstad, men trots det har ett väldigt begränsat antal utövare.. Så vitt jag vet finns det endast en MMA-klubb i just Brisbane, och antalet utövare är lite dryga 10 st. Inte alls lika stor variation som i Sverige med andra ord.
Ett par andra skillnader som dykt upp sedan Matt Cooper börjat undervisa BJJ i Surfers Paradise (en liten bit härifrån) är att fokuset på träningarna mer hamnat på sparring än tekniker. Kul omväxling tycker jag, och det är alltid intressant att sparras i en ring. Sparringen tenderar dessutom att vara lite hårdare än den jag var van vid på Lupus träningar, jag vet ju inte hur det är nu iochförsig.

Nu på sistone har Matt satt igång med tävlingsträningar på söndagar mellan 1 och 3, där de som ska ställa i de kommande submission wrestling/bjj tävlingarna kan rulla runt och få hjälp med teknikerna av tränarna. Jag har tänkt ställa upp i ett par tävlingar den kommande tiden, och den första går av stapeln den andra juli här i Brisbane. Jag har inte fått nys om några kommande shoot/MMA-matcher, men när de dyker upp får jag ta ställning till om jag anser mig vara redo för dem.
Det är en MMA knockout tournament som går av stapeln samma dag som jag kör min BJJ-tävling, i Brisbanes allra första tävling någonsin, så det kommer bli intressant att titta på.

Annars börjar Australien bli riktigt kallt, vilket med australiensiska termer innebär temperaturer under 20 grader. Ingen surfning och glassande på stranden på några månader med andra ord. Shorts:en och linnena har börjat ersättas med jeans och långärmat.
Sverige med jordgubbar, färskpotatis och sill börjar kännas riktigt lockande måste jag erkänna :)