Rapport 2 från Australien

Har börjat komma in i träningen nu med en 2 pass BJJ och 2 pass MMA per vecka, samt lite simträning emallanåt. Jag hade min första ”riktiga” MMA träning igår. Förra veckan kom universitetet ivägen första passet, och när jag väl kom dit andra passet förra veckan var Matt på BJJ seminarium på ett annat ställe så det vart öppen matta. Så jag körde lite träning med Andrew, en kille från Schweiz som ska tävla nu på fredag, som stoppade in en instruktions CD i spelaren med Bas Rutten som säger vad man ska göra. 7 x 3 minuters bankande på sandsäck varvat med sprawls och armhävningar i högt tempo tar musten ur en. De flesta pass avslutas med fri rullning i ett par minuter, ungefär som markträningarna var på Lupus.

Nåväl, träningarna är fortfarande rätt fria och det är stor variation på färdigheterna hos de tränande. Matt brukar fråga om någon av de tränande har några speciella saker de vill träna på, annars så kör han sitt pass. Många som tränar gick direkt från det greko-olympiska träningspasset innan, och stilarna hos de tränande är varierande.

Passet gick till som så att vi började med mittsträning med slag, sparkar, nertagningar och sprawls följt av lite teknikträning på marken. Fokuset hittills har inte varit så mycket på slag på marken som lås och strypningar. Teknikerna som lärs ut är i många fall mer avancerade än de som jag fick lärt mig på Lupus, vilket har både för- och nackdelar. Det är oftast de grundläggande teknikerna som fungerar, har jag fått uppfattningen om, men samtidigt är många av teknikerna som lärs ut effektiva.

På Ativa gym har de 4 ggr per år en get-together med folk från diverse klubbar längs östkusten och alla rullar fritt i ett par timmar. Mest för att de tränande ska få känna på hur det är att rulla med nytt folk från andra klubbar, men också för att folk ska få gradera sig i BJJ:n. En sådan get-together ska has ikväll, och jag tänkte ta mig dit och se vad som händer.

I vanliga fall brukar alla på klubben samlas på fredagskvällarna för att gå ut och käka på någon av de lokala restaurangerna innan man skiljs åt för kvällen, vilket gör att det är lättare att komma in i gemenskapen på klubben. Det är en av fördelarna med att träna på en liten klubb, man lär känna de flesta ganska snabbt.

Denna fredagen är det dock lite annorlunda, Matt, Andrew och en tränande till på klubben ska delta i en tävling längs östkusten. Biljetterpriset ligger på en 55 AUD, vilket är en dryga 300 kronor. Jag och ett gäng till från klubben ska dit och se på. Jag ska försöka få iordning på min kamera innan dess så jag kan ta lite foton.