Reportage Roy Harris seminarium

Pass 1: Lördag 10.00-12.00

August började med att hälsa alla välkomna och presenterade sedan Roy för deltagarna. Roy bad oss sitta ner och han började med att förklara sin syn på markfight och de tre nivåerna: nybörjare, medelgod och avancerad samt hur teknikutvecklingen och fokus ändras i dessa olika stadier för eleven.

Därefter nämnde han positionen butterfly guard som skulle bli temat för seminariet men först gav vi oss på triangelstrypning från guard och de kontrollpositioner som kan intas innan själva låset dras. Från den ena av kontrollpositionerna kan motståndaren göra olika typer av motstånd och vi tränade på att kontra dessa rörelser och dels göra armlås och dels kimura.

Pass 2: Lördag 13.30-15.30

Efter lunch började Roy mer gå in på butterfly guarden och hur motståndaren kan kontrolleras med både underhook och overhook från denna postion. Vidare gick Roy igenom hur motståndaren kan svepas från butterfly guarden eller ingångar och hur trianglen kan göras.

Vi drillade detta mycket detta pass med många olika detaljer för att få det att sitta ordenligt. Roy avslutade passet med en kort frågestund men deltagarna hade huvudet fullt med ny information så att det blev inte så mycket frågor.

Pass 3: Söndag 10.00-12.00

Detta pass fortsatte Roy med att visa andra typer av lås från butterfly guarden. Beroende på underhook eller overhook så kom olika lås, bland annat armlås och axellås samt armdrag för att kunna gå på ryggen.

Pass 4: Söndag 13.30-15.30

Vi började med att drilla alla tekniker vi lärt oss och därefter gick Roy in på kontringar på reversals från side, nämligen hur motståndaren stoppas från att ta guard från side samt hur guarden kan passeras om motståndaren nästan från in sluten guard.

Passet avslutades med en lång frågestund där deltagarna nu hade tänkt ut ett antal frågor som Roy svarade på mycket detaljrikt och humoristisk.

Efter avslutat pass tillkännagav Roy att han i Sverige graderat tre utövare. Martin Janson, Lupus fick blått bälte. Joachim Lundgren, Stockholm Shootfighting fick purple och August Wallén; Lupus fick brunt bälte av Roy.

Några av deltagarna har lämnat sina omdömen till webbredaktionen, se nedan:

Martin Janson:

Som vanligt ett mycket pedagogiskt och roligt seminarium ifrån Roy. Roy gick igenom butterfly gard och visar att han har en helt otrolig känsla för detaljer. Det var kul att få ett nytt bälte, det betyder att jag kan tävla i blåbältesklassen i BJJ och det ser jag fram emot!

Isak Josef:

I början kände jag att det skulle bli svårt (avancerat) men efter ett tag så släppte det. När man väl kom in i det så gick det väldigt bra. Effektiva övningar som jag garanterat kommer använda då och då. Det blev aldrig tråkigt eller jobbigt utan det var intressant hela tiden. Jag kommer gå på nästa Seminarium när det kommer!

Dan Boström:

Jag tycker att seminariet var fruktansvärt bra, alla tekniker och detaljer följde liksom en linje, och allting var väldigt lätt att ta till sig. Man fick hjälp direkt om det var något man inte förstod, och det var skön stämning. Längtar efter att få pröva sakerna man lärt sig nu.

Martin Klint:

Jag tyckte seminariet var mycket bra, Roy var mycket pedagogisk och instruerade så att det var lätt att förstå och göra nya tekniker. Det vi fick lära oss var en bra blandning av både basics och mer avancerade tekniker. Seminariet var mera avancerat än vad jag trodde innan att det skulle vara, vilket jag tycker var positivt. Jag har definitivt lärt mig mycket de här två dagarna.

Alexander Prodér:

Seminariet var grymt bra! Roy var en jättetrevlig person och var otroligt pedagogisk i sitt lärande. Vi fick lära oss jättemycket nya tekniker, försvar m.m. man utvecklades faktiskt en hel del på 2 dagar.Jag tycker det var ett jättebra seminarium och hoppas att han kommer nästa år igen!

Jesper de Neergaard:

Väldigt givande seminarium, kändes som om allt hela tiden byggde på det man tidigare övat och att man fick se ett större sammband mellan olika tekniker. Gav en helhets bild till grapplingen.

Sebastian de Souza:

Jag tyckte seminariet var väldigt bra. Roy lärde ut på ett väldigt pedagogiskt sätt,man tog till sig allt väldigt fort.Man känner verkligen vilken nytta man får av hans tekniker.

Marcus Johansson:

Jag tyckte det var givande och intressant. Det var bra upplagt med genomgångarna av teknikerna, och eftersom det fokuserades på så få tekniker under så långt pass så kunde man verkligen koncentrera sig på detaljerna.

Trots att jag bara tränat i ett par månader var det väldigt lärorikt.

Per Ringqvist:

Extremt teknisk skicklig lärare som har bra svar på alla frågor. Övningarna var pedagogisk upplagda med en röd tråd genom det mesta. Jag tyckte också att Roy var en rolig personlighet med många spännade anekdoter att berätta från sin långa tid inom martial arts.

För er som missade denna gång så kommer Roy igen i framtiden.