Reportage från Ninja seminarium

Dag 1 – Lördag förmiddag

Förmiddagen ägnades åt stående kamp, slag och spark. Vi började med att Murilo gick runt och hälsade på alla vilket var trevligt och skapade en bra atmosfär. Svårt att bedömma hur många vi var men det var mycket folk i lokalen… kanske 40 stycken?

Vi började med en rätt basic uppvärmning, den klassiska ”springa runt träningslokalen” blandat med lite förflyttningar och ”snurra armarna”. Allt glatt påhejat av Murilo och hans tolk Eduardo. ”detta är ju inga problem tänkte jag…” Sedan började vi köra ”jumping jacks”. Den där övningen när man står på samma ställe och hoppar/skidar m.m. ”inga problem heller” tänkte jag men 400 (!) senare var jag inte så kaxig… de sista 100 (4×100) var vansinnigt jobbiga och det kändes som jag skulle dö efteråt. Ok, kanske inte sååå jobbigt men det var rätt segt i alla fall. Sedan gick vi vidare med att extensivt stretcha benen så hela uppvärmningen plus stretching tog kanske 30 minuter.

Alla var nu rejält varma och redo att köra igång. Vi började köra en hel del drillar som de kör dagligen på Chute Boxe, väldigt basic en hel del med Murilos personliga favoriter. De flesta drillar var att motståndaren attackerade med jabb, cross, lowkick, midkick eller highkick för att vi sedan skulle blocka detta och så snabbt som möjligt kontra. Teknikerna var rätt lika varandra vilket gjorde att de var lätta att ta till sig även för de mest oerfarna.

Både Murilo och Eduardo gick runt i salen medan vi gjorde teknikerna och visade oss samt var öppna för frågor. Även om Murilo inte snackade engelska så verkade han förstå när man frågade och han var väldigt mycket framme och visade så trots språkförbistringen var det inga problem.

Det var rätt högt tempo på drillarna så även om det inte var fysiskt särskilt tungt svettades jag hela tiden som en gris. Murilo visade ett aggressivt sätt att fightas och det blev mycket lowkicks samt framåt, framåt hela tiden. På slutet körde vi även lite mitts med sparkar och markerade slag, mest för at öva på tekniken på våra sparkar, roundkicks samt frontkick.

Eftertraktad lunch…

Lördag eftermiddag

Eftermiddagen körde vi mest knän och clinch. Något lättare uppvärmning nu, ”bara” 200 ”jumping jacks”… Samma upplägg som innan, Murilo visar med hjälp av Eduardo och Lupus egen Assan (som bodde och tränade med Murilo i somras).

Vi tränade på olika ingångar för att sätta upp för knäattacker (de som sett en fight med Murilo vet att han gillar att knäa). Vi gick vidare till clinch och tränade på att ta clinchen, att jobba därifrån samt att escapa om din motståndare har dig fast. Mycket att drillarna avslutades med att vi jobbade oss till en position där vi kunde knäa mot huvudet.

Detta var en GRYM dag! Verkligen inspirerande att se hur de tränar på Chute Boxe samt att ta del av Murilos erfarenhet. Klart över min förväntan hittills och det skall bli grymt att återkomma imorgon och köra markkamp samt fightas från marken. =)

Dag 2 – söndag förmiddag

Denna dag var inriktad på markkamp samt nedtagningar. Samma upplägg som innan, Murilo visar teknikerna på Assan samt August (Wallén) och sedan går Murilo och hans tolk runt och instruerar samt svarar på frågor.

Förmiddagen spenderade vi med att jobba med nedtagningar samt försvar mot nedtagningar. Vi började med uppvärmning, springa lite samt stretchning. Rätt lagom då de flesta var lite sega från gårdagen. Vi jobbade med singleleg från clinch samt lite olika varianter på försvar mot doubleleg. En del nytt men även en hel del bekanta grejer. Allt drillades från lite olika positioner samt förutsättningar. Vi började sedan efter detta köra lite ren mark också. En del försvar mot t.ex. Kimura från guard för att sedan ta sig till en mera, för oss, fördelaktig position. Tempot var ganska lugnt och träningen idag var inte lika högintensiv som gårdagen.

Lunch…

Söndag eftermiddag

Eftermiddagen spenderades med att köra marktekniker. Efter lite uppvärming (400 jumping jacks igen…) började vi med förflyttningar från en position till en annan, jobbade för submission (mycket sidechokes) samt att öppna upp motståndaren för förödande knäattacker. Murilo relaterade hela tiden till sina egna fighter och det var väldigt intressant att se hans varianter av välkända tekniker. Hela passet och så även seminariet avslutades med att vi körde lite submission wrestling då alla fick chansen om dom ville att rulla med Murilo samt att han gick runt och gav tips.

I slutet snackade Murilo om att försöka komma tillbaka nästa år… jäklar vad grymt!


Assan gör side choke på Per


Alla tränar på


Ninja instruerar passering från halvguard


Ninja visar försvar mot side choke mot Assan


Mer instruktion från Ninja


Idolbild 1, Ninja och Markus Hjärtstam, tolken Eduardo i burdörren


Idolbild 2, Ninja och Farhad Amu


Gruppbild