Om Gladius MMA

Gladius MMA är en av Sveriges största MMA-klubbar och vi bedriver tävlingsinriktad MMA-träning på olika nivåer. Vi tränar i två egna hallar på Fightercentre med mattor/nät på golv och väggar. I lokalen finns även träningsutrustning som mitsar och hantlar.

Utrustning
För MMA krävs boxhandskar och tandskydd under nybörjarterminen. Senare krävs även grapplinghandskar och benskydd. För killar rekommenderas även suspensoar.

Instruktörer
På länken till höger på sidan kan du se vilka instruktörer vi har på Gladius. Alla instruktörer genomgår instruktörskurser i Shooters MMA.s regi. Några av instruktörerna är även certifierade inom CrossFit och Kettlebells. Därtill har flertal även genomgått instruktörskurser i Svenska Budo och Kampsportsförbundets regi.

Avgifter
Terminsavgiften är 1995 kr. Det går också bra att betala via autogiro. Månadsavgiften är då 299 kr. Submission wrestling ingår i avgiften (inte thaiboxning).

Betalning
MMA är väldigt populärt och vill du försäkra dig om en plats bör du betala i förväg. De som betalar först får plats i gruppen. Ta därför med er medlemsavgiften så snabbt som möjligt, gärna första passet. Du kan även betala med autogiro, blanketten hittar du här: Blanketter

Topputövare
Klubben har utövare på alla nivår. Det finns flertal andra proffs på hög nivå som August Wallén, Besam Yosef, Elina Nilsson, Robin Gidlöv, Dexter Dyall Wallin, Fredrik Jostelius, Renato Vidovic och Axel Karlsson för att nämna några.

På grapplingfronten återfinns bl a Mikael Knutsson som tagit SM och VM medaljer.

För flertalet av topputövarna gäller att de en gång börjat som nybörjare i klubben och klubben har därför en närmast unik förmåga att ta medlemmar från nybörjare till topputövare.

Grupper
Det finns många olika grupper och flera olika nivåer att träna på.
I MMA finns följande nivåer:

  • Nybörjare – För personer som inte tränat MMA förut. Inga förkunskaper krävs
  • Fortsättare – För medlemmar som tränat 1 termin
  • Avancerade – För medlemmar som tränat 2 eller fler terminer
  • Elit – För medlemmar som tränat 2 eller fler terminer och som vill tävla aktivt
  • Pro – För medlemmar som går eller satsar på att gå proffsmatcher i MMA

Det finns även gemensamma grupper i submission wrestling och thaiboxning

Det finns kvällsgrupper och daggrupper där vissa av dem går att kombinera. Se schema för detaljer.

Tävlingskostnader
Gladius betalar vanligen alla tävlingskostnader för medlemmar. Detta innefattar tävlingsavgift, resekostnad och eventuell boendekostnad. Klubben betalar detta för att stimulera tävlandet och att kostnaden för att tävla inte skall vara ett hinder.

Förbundstillhörighet
Gladius är med i Riksidrottsförbundet (RF) via ett flertal specialidrottsförbund. Gladius har medlemskap i Svenska Budo & Kamspsportsförbundet, Svenska MMA Förbundet, Svenska Svenska Submission Wrestlingförbundet och Svenska BJJ Förbundet. Klubben har några förtroendevalda inom några av dessa styrelser.

Försäkring
Via medlemskapet i Riksidrottsförbundet är medlemmarna försäkrade via Folksams idrottsförsäkring på träningar och sanktionerade tävlingar.

Historia
Gladius chefsinstruktör August Wallén var den som startade klubben 1992 och på den tiden var det främst stående fighting som gällde i klubben.

1995 åkte August även Marko Gyllenland (då Ervasti) till USA för att träna shootfighting under Bart Vale och från 1996 startade klubben nybörjarkurser i shootfighting/MMA. Några av eleverna från den tiden var Joakim Engberg, Jesper Hallberg och Anders Eriksson.

2000 öppnades Fighter Centre och klubbens nuvarande ordförande Jesper Gunnarson började träna. Jesper hade lång erfarenhet karate där han både instruerat och arbetat med föreningsliv. Jesper blev ganska snabbt involverad i klubben och fungerat som ordförande sedan 2002.

2006 tog Martin Janson initiativet att starta upp BJJ verksamhet i klubben och det är något som utvecklats genom åren till den grad att Marcelo Yogui 4:e dan kunde anställas som instruktör.

Under 2009 tävlande Alexander Gustafsson i Ultimate Fighting Championship (UFC) och blev den första klubbmedlemmen att nå det absoluta finrummet i MMA sammanhang. Under 2009 blev klubben bästa klubb på både SM i Shootfighting och SM i Submission Wrestling

Under 2010 tog Mikael Knutsson guld i FILA VM i submission Wrestling och Martin Hedenbergh tog silver. Besam Yousef och August Wallén blev mästare i The Zone FC. Klubben blev bästa klubb på SM i Shootfighting och Victor Cheng tog hem det allra första SM guldet i BJJ. Gladius kunde under hösten deltidsanställa Marcelo Yogui som huvudinstruktör för BJJ och även starta barn och ungdomsgrupper för BJJ.

Under 2011 blev Gladius MMA utsedd till Årets Klubb i konkurrens med ca 650 andra klubbar inom Svenska Budo och Kampsportsförbundet.

I början på 2012 skrev Besam Yousef kontrakt med UFC och debuterar i samband med UFC Sweden den 14:e april 2012.

2013 blev Gladius bästa klubb på både SM i Submission Wrestling och SM i Amatör MMA & Shootfighting. Under hösten slogs Grappling Academys verksamhet ihop med Gladius och Grappling Academys medlemmar började träna i Gladius regi.

2014 blev Gladius MMA åter igen bästa klubb på SM-2014 i Amatör MMA och och Shootfighting ligan. Summering för tävlingsåret 2014: 50 tävlingar, 111 medaljer fördelat på 36 guld, 48 silver och 27 brons. Hela 5 gånger blev Gladius MMA bästa klubb! 15 seminarium genomfördes och mycket mycket mer.

2015 på Gladius MMAs årsmöte i slutet av januari genomfördes beslutet om att BJJ-verksamheten fortsättningsvis skall köras i egen regi, Gladius BJJ. Gladius MMA får möjlighet att ägna sig åt sin spetskompetens dvs MMA, brottning samt SW.

2016 på Gladius MMA årsmöte genomfördes beslutat att återigen införliva BJJ-verksamheten i Gladius MMA efter det BJJ varit egen förening i ett år. Under 2016 startades även ett mycket tydligare spår för de medlemmar som är endast intresserade av att träna SW. Totalt sett är utbudet av MMA, SW och BJJ nu mycket stort.

Klubben har genom åren arrangerat otaliga tävlingar på olika nivåer. Fighter Extreme, European Vale Tudo, The Zone FC och Cage Challenge tävlingarna är de mest namnkunniga men även många shootfightingtävlingar samt nybörjartävlingarna Westside SWT.

Representanter från klubben är aktiva inom flera förbundsstyrelser och speciellt kan nämnas August Walléns arbete med organisationen Kampsportsfakta och uppstartandet av Svenska MMA förbundet samt arbetet med att få ett permanent tillstånd för MMA i Sverige då den sk Kampsportslagen trädde i kraft 2007. 2016 blev August vald till ordförande i Svenska Budo & Kampsportsförbundet.