Karate

Karate, eller ”tom hand” på japanska är en ”striking” kampsport med fokus på slag, sparkar, armbågar och knän.

Karate kommer från början från Okinawa men kom till Japan under 1900-talets början med immigranter som sökte jobb. Karate betyder ursprungligen ”chinese hand” men tecknet för ”chinese” byttes av politiska skäl (de japansk-kinesiska relationerna var frostiga) ut till tecknet för ”empty” som uttalas likadant på japanska. Karate betyder alltså ”tom hand”.

Gichin Funakoshi (grundare av stilen Shotokan) anses vara den som på allvar introducerade och populariserade Karate i Japan efter att han bjudits in av den Japanska utbildningsministeriet att hålla en demonstration i Tokyo 1924. Karate växte snabbt i popularitet och allt fler japanska universitet hade karateklubbar. Efter andra världskriget blev Karate populärt bland de amerikanska soldater som var stationerade på Okinawa.

Karate är framförallt en så kallad ”striking art” med fokus på slag, sparkar, armbågar och knän. En utövare kallas för Karateka. Inriktningen på Fighter Centre är sport-/tävlingskarate som administreras av World Karate Federation som bland annat arrangerar VM.

Vår instruktör är Jasem Vishkaei (5 Dan Shito-Ryu Karate), som ursprungligen kommer från Iran, började träna Karate vid fem års ålder. Han har bland annat vunnit VM 2006 samt Asian Games 2006 och 2010. Han kom till Sverige 2014 och var svensk landslagstränare 2014-2017.

Nyheter - Karate

  • Glad midsommar!

    På fredag är det midsommarafton och all ordinarie träning är inställd.